Hoe ontdek én ontwikkel jij je competenties als werkzoekende in 2023?!

Hoe ontdek én ontwikkel jij je competenties als werkzoekende?!
Recrout Unbiased Recruitment Technology
Hebben we het al over competenties gehad? Nog nét niet genoeg denk ik, WANT ALLES DRAAIT OM COMPETENTIES! Maar hoe zorg je er voor dat je deze ontdekt en kan ontwikkelen? Wij helpen je op weg!

Vorige week hebben wij het gehad over de voordelen voor werkgevers met het matchen op competenties  Deze week richten wij de aandacht op de werkzoekenden. Het hebben van de juiste competenties is de sleutel tot succes in een snel veranderende arbeidsmarkt vol concurrentie. Competenties geven niet alleen aan dat jij beschikt over de nodige kwalificatie of opleiding, maar ook je karakter en vaardigheden zijn een onderdeel van jouw competenties. Dus, bijvoorbeeld, als we spreken over een competentie “effectief & duidelijk communiceren”, dan kunnen de vaardigheden die hiervoor nodig zijn bestaan uit; presenteren en overtuigen, actief luisteren, helder en concreet spreken en schrijven.

 

Werkgevers zoeken altijd naar medewerkers die beschikken over een combinatie van hard skills, vaardigheden, positief karakter en bereidheid om te leren en te groeien binnen het bedrijf én in functie. Dit maakt het hebben van de juiste competenties des te belangrijker bij het zoeken naar een nieuwe baan én bij het streven naar promoties. Werft jouw werkgever nog steeds niet op basis van competenties? Stuur hem dan deze link even door: https://recrout.com/samenwerken-selecteren/

 

Hoe ontdek én ontwikkel ik mijn competenties?

Tegenwoordig gaan – eindelijk – steeds meer werkgevers kandidaten beoordelen op hun competenties in plaats van hun veterstrikdiploma. En dat is fijn, maar als je niet weet hoe je die competenties moet laten opvallen in de arbeidsmarkt of tijdens een sollicitatiegesprek, schiet je er als werkzoekende niet bepaald veel mee op.

Laten we beginnen met het uitzoeken van je sterke én verbeterpunten. Dit kun je doen door zelfreflectie, zelfassessments of door feedback te vragen aan oud-collega’s, bekenden en familie. Sla dan wel even je lieve oma over, want die is natuurlijk een beetje biased (bevooroordeeld).

 

Wanneer je sterke en verbeterpunten duidelijk zijn ga je deze verder ontwikkelen door nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Neem bijvoorbeeld deel aan cursussen, workshops of zoek een mentor die je kan begeleiden in je groei. Werken aan je competenties helpt je in je kennis en vergroot je mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Ook wanneer je niet in het bezit bent van een hbo-diploma, kun je jezelf – door je competenties te ontwikkelen – verzekeren van een sterke positie in de arbeidsmarkt.

 

Een kleine tip van recrout; via het “stapbudget” van de rijksoverheid kan jij – zonder hoge studie kosten – een opleiding of cursus volgen om jouw positie in de arbeidsmarkt te versterkenhttps://www.stap-budget.nl/

 

Vergeet je competenties niet onder de aandacht te brengen!

We zijn er bijna, het enige wat we nu nog moeten doen is ervoor zorgen dat een werkgever ook op de hoogte gaat zijn van je competenties. Dit is een beetje afhankelijk van de sollicitatieprocedure per werkgever, maar zorg er altijd voor dat je deze competenties kenbaar maakt in sollicitatiegesprekken én vertel de werkgever hoe deze competenties je geholpen hebben in je carrière en privéleven. Wanneer een werkgever alsnog om een CV vraagt, benoem deze dan daar ook in!

 

Als werkgever kan het een flinke stap zijn om ineens van “het oude werven” over te stappen naar het werven op basis van competentie gedreven data, dat begrijpen we bij Recrout heel goed. Daarom kun je GRATIS een demo aanvragen en 3 verschillende pakketen kosteloos proberen voor een periode van 2 weken! Wanneer maak jij de stap naar een inclusievere werkomgeving? https://recrout.com/prijzen/

Related posts