Zo verhoog je jouw recruitment ROI in 2023!

Het verhogen van jouw recruitment ROI? In dit blog geven we een aantal hacks hoe je jouw ROI gemakkelijk kunt verhogen. Wat is ROI? ROI staat voor Return On Investment en meet de waarde van werknemers in kosten, ten opzichte van de investering van het recruitmentproces. ROI geeft je niet alleen inzicht in jouw recruitmentproces, maar kan ook motiverend werken voor werknemers om hun doelen sneller te behalen. Het meten van de recruitment ROI is lastig, want hoe bepaal je de waarde van een werknemer? 

Het meten van de waarde van werknemers in kosten, ten opzichte van de investering van het recruitment proces. Ook wel Return On Investment (ROI) genoemd.
ROI geeft je niet alleen inzicht in jouw recruitment proces, maar kan ook motiverend werken voor werknemers om hun doelen sneller te behalen.
Het meten van de recruitment ROI is lastig, want hoe bepaal je de waarde van een werknemer?

 

De ROI parameters

De Employee Lifetime Value (ELTV) is een meetwijze, waarbij je de waarde van een werknemer in kaart brengt gericht op vijf parameters:

 

  • Wat zijn de totale kosten van het werving- en selectieproces?
  • Is de medewerker up-to-date?
  • Wat is het niveau van de werknemer en hoe zijn de prestaties?
  • Heeft de werknemer het vermogen om te groeien binnen het bedrijf?
  • Wat is de duur van het dienstverband?

 

De waarde van een werknemer is daarnaast ook uit te drukken in bijvoorbeeld omzet. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld 10.000 euro omzet genereert en de werving voor deze werknemer 5.000 euro heeft gekost is de ROI 200%. In dit geval een positieve uitkomst, maar het kan ook zijn dat de werknemer na een paar maanden ontslag indient of niet goed functioneert. De ROI zal dan dalen en hierdoor is de investering groter dan de omzet. Bij het bepalen van een ROI is het belangrijk dat er meerdere parameters uit de ELTV gemeten worden, zodat het resultaat realistisch is.

 

Zo verhoog je jouw recruitment ROI

Er zijn een aantal tips om jouw recruitment ROI te verhogen, zodat het rendement van de investeringen optimaal blijft, oftewel: een positieve ROI.

Verhoog jouw ROI in deze simpele stappen:

 

  1. De allereerste stap die je kunt nemen om jouw ROI te verhogen is eigenlijk heel simpel. Verlaag de kosten. Kosten verlagen kan door middel van automatisering in het recruitmentproces en het toevoegen van interne transparantie bij de huidige werknemers.Maak gebruik van de objectieve matching technologie van Recrout en match op basis van kerncompetenties en soft skills. Geen eindeloze screenings door CV’s maar een geautomatiseerd recruitment proces. Tijdbesparend en daarmee goed voor de ROI!  Interne transparantie zorgt ervoor dat de beslissingen over de juiste kandidaat snel genomen kunnen worden. Wanneer betrokken collega’s op de hoogte zijn van een nieuwe functie kunnen zij meedenken over de juiste kandidaat, maar ook snel meebeslissen wanneer de kandidaat geschikt is.
  2. De tweede stap in het proces om jouw recruitment ROI te verlagen is het verlagen van de time to hire. Met Jobmarketing en de Multiposters van Recrout zet je met één druk op de knop vacatures uit op meer dan 2500 jobboards en social media kanalen. Een bijkomend voordeel van het werven via social media: het is snel, spreekt aan voor een jongere doelgroep én is kostenbesparend.
  3. Een goed gevulde database met talenten zorgt ervoor dat je, wanneer er een nieuwe functie uitstaat, gemakkelijk kunt zoeken in de Recrout Talentpool. Vul de database met kandidaten gericht op competenties en maak zo snel matches via het geautomatiseerde recruitment proces. Het gebruik van het all in platform zorgt daarnaast voor een georganiseerd proces, waardoor het werven sneller en efficiënter plaatsvindt. Kostenbesparend en goed voor jouw ROI.
  4. Juiste kandidaat gevonden? Yes! Nu is het belangrijk om de onboarding te versnellen. Hierbij bedoelen we niet dat je de kandidaat zo snel mogelijk moet inwerken, maar het proces kunt optimaliseren. Zorg voor een duidelijke planning vooraf, waardoor je tijd bespaart tijdens de onboarding zelf. En yes.. tijd is geld.
  5. Tot slot kan je de prestaties van huidige kandidaten verbeteren door te investeren in de werkomstandigheden en persoonlijke ontwikkeling. Op deze manier werk je aan de vitaliteit van de werknemers en zullen ze minder snel uitvallen. Hierdoor ben je geen vervanging nodig en stijgt de productiviteit van de werkzaamheden.

 

Het betrekken van huidige werknemers in de wervingsprocessen wordt steeds populairder. Veel bedrijven werken met een beloningssysteem wanneer een huidige werknemer nieuwe aanwas binnenbrengt. Op deze manier stimuleer je de huidige werknemer en trek je talent uit het vakgebied aan, gewoon via het interne netwerk.

 

Ontdek het gemak van Recrout

Het verhogen van jouw recruitment ROI? Automatiseer het proces, verlaag de time to hire en investeer in de huidige werknemers.
Probeer Recrout nu twee weken gratis en ervaar het gemak van slimmer matchen dankzij onze moderne en objectieve recruitment methode.

Related posts