De toekomst van recruitment, hoe technologie het spel verandert.

In de afgelopen 20 jaar heeft de technologie die we vandaag kennen en gebruiken enorme stappen gemaakt en kun je je haast geen leven meer voorstellen zonder. Waar we vroeger nog moesten inbellen voor een internetverbinding heb je nu binnen 10 seconden je favoriete serie gevonden op je smartphone. Het leven wordt makkelijker en alles gaat sneller dan we een ons decennia geleden hadden kunnen voorstellen.
Recrout Unbiased Hiring

In de afgelopen 20 jaar heeft de technologie die we vandaag kennen en gebruiken enorme stappen gemaakt en kun je je haast geen leven meer voorstellen zonder. Waar we vroeger nog moesten inbellen voor een internetverbinding heb je nu binnen 10 seconden je favoriete serie gevonden op je smartphone. Het leven wordt makkelijker en alles gaat sneller dan we een ons decennia geleden hadden kunnen voorstellen.

 

Maar ook in de recruitmentwereld is deze vooruitgang heel goed te merken. De tijden van printadvertenties in kranten en binnenlopen bij een werkgever zijn (bijna) voorbij. In plaats daarvan maken we nu gebruik van online (vacature)platforms zoals LinkedIn en indeed. Deze platforms stellen werkgevers in staat om vacatures efficiënt te plaatsen en stellen kandidaten in staat om makkelijk vacatures te vinden. En op meerder vacatures te reageren binnen een tijdbestek van minuten.

 

Sociale media en recruitment

De komst en het gebruik van sociale media hebben een enorme impact op het recruitmentlandschap. Met platformen zoals LinkedIn, Facebook, Twitter en nu zelfs Toktok hebben werkgevers de mogelijkheid om actief aan hun employer brand te bouwen. En op deze manier vacatures te delen en hun doelgroep actief te benaderen. Dit zal in de komende jaren naar verwachting een nóg grotere rol gaan spelen dan het nu al doet. Het hebben van een sterk employer brand is cruciaal om werknemers aan te trekken én behouden, hier komen we in een later artikel nog even op terug!

 

 

Kunstmatige intelligentie (AI) en algoritmen

Deze technologieën hebben de wervingssector volledig getransformeerd. En worden door werkgevers en detacheerders actief gebruikt in de vorm van Applicant Tracking Systemen (ATS). Voor het automatisch screenen van CV’s en profielen op basis van competenties en het identificeren van geschikte kandidaten op met geselecteerde zoekcriteria. Al met al wordt het werk ons niet alleen makkelijker gemaakt maar ook eerlijker voor de sollicitant. Met behulp van deze matching technologie zoals die van Recrout elimineer je een hoop vooroordelen en het selecteren op basis van alleen een cv en een onderbuikgevoel. En weet je zeker dat de kandidaten die je aangeboden krijgt een match hebben met jouw gewenste criteria en bespaar je een hoop tijd die je elders kunt besteden.

 

 

Recruitment in 2033

Als de technologie net zo snel gaat als in de afgelopen 10-20 jaar staan ons nog een hoop mooie ontwikkelingen te wachten. En ondanks dat we niet in het bezit zijn van een glazen bol of een waarzegger in dienst hebben doen we wel graag een aantal voorspellingen:

 

Meer focus op competenties en EQ: Met de toenemende automatisering en de komst van AI zullen competenties en emotionele intelligentie (EQ) een veel grotere rol gaan spelen in het wervingsproces. Werkgevers zullen meer nadruk moeten leggen op het zoeken naar en selecteren van kandidaten met sterke sociale vaardigheden, die kritisch kunnen denken en beschikken over probleemoplossend vermogen en empathie. Waar steeds meer geautomatiseerd gaat worden zal er behoefte zijn naar een beetje “menselijkheid”.

 

Toename van data-driven beslissingen: Met de groeiende hoeveelheid beschikbare gegevens zullen bedrijven steeds meer gebruik maken van data-analyse bij het nemen van beslissingen. Door gegevens gestuurde inzichten te gebruiken, kunnen werkgevers trends identificeren en de effectiviteit van wervingsstrategieën meten voordat zij überhaupt een vacature schrijven of op zoek gaan naar nieuwe medewerkers.

 

Opkomst van AI-recruiters: Het menselijke aspect bij het selecteren van mensen zal (hopelijk) nooit volledig verdwijnen. Maar AI-gedreven chatbots en virtuele assistenten zullen naar verwachting een grotere rol spelen in recruitment. Zo’n AI-recruiter zal sollicitatiegesprekken kunnen voeren, vragen stellen en beantwoorden. En misschien zelfs aanbevelingen doen voor geschikte vacatures en kandidaten o.b.v. eerder verzamelde data.

 

De samenkomst van psychologie en technologie

Waar technologie tegenwoordig koploper is in de race naar innovatie en vooruitgang moeten we de psychologie die daarbij komt kijken niet vergeten. Zo gebruiken we bij Recrout technologie om de psychologische concepten en inzichten toe te passen in het wervingsproces, waardoor het mogelijk wordt om kandidaten op een dieper niveau te begrijpen en betere beslissingen te nemen. Dit leidt direct weer tot verbeterde matchingsresultaten en een positieve candidate experience.

 

Related posts

Recrout Skills based ATS

5x inclusieve voornemens voor 2024

Zit de eerste nieuwjaarsborrel er alweer op? Of ben jij een voorstander van Dry January? En of je nou extra fanatiek bent in de sportschool in de eerste weken van januari of een beetje extra op je voeding let..

Read More »
Recrout Unbiased Hiring ATS

2023: De Doorbraak van Innovatieve Recruitment Technologie en Employer Branding – Een Jaaroverzicht door Recrout

Terwijl de wereld van werk snel evolueert, staan HR-professionals aan de frontlinie van baanbrekende veranderingen in technologie en employer branding. In 2023 hebben we een hoop opmerkelijke innovaties en strategieën gezien die de manier waarop bedrijven talent werven en behouden, volledig veranderen.

Begin dit jaar schreven we al een artikel over onze verwachting van de recruitmenttrends in 2023. Maar wat is hier van terecht gekomen? En zijn er misschien andere dingen die opvielen?

Read More »
Recrout Unbiased Hiring ATS

5x dilemma’s op de werkvloer tijdens de feestdagen

Het is zover. De decembermaand is van start gegaan en dat betekent dat de feestdagen voor de deur staan! December brengt een hoop gezelligheid en feestelijkheid met zich mee, maar zorgt ook voor de nodige dilemma’s. Zeker op de werkvloer. Hoe pak je dat als werkgever handig aan? Wij helpen je op weg en rekenen af met vijf dilemma’s tijdens de feestdagen.

Read More »