Is Leeftijdsdiscriminatie echt verdwenen? Competentie gedreven recruitment zonder vooroordelen

Recrout skills based hiring

In recruitment is het vinden van de ideale kandidaat een constante uitdaging. Als organisatie worstel je met het aantrekken en binden van talent, terwijl de kandidaat met de passende competenties misschien wel voor je ligt. Laten we daarom inzoomen op het belang van competentie gedreven recruitment zonder leeftijdsdiscriminatie en vooroordelen.

 

Laat OMA thuis en neem ANNA mee. 

 

Klinkt dat je bekend in de oren? Veelgebruikte ezelsbruggetjes in recruitment. Oma staat voor oordelen, meningen en aannames. Die willen we niet, maar hebben we onbewust vaak toch. Anna staat voor altijd navragen, nooit aannemen.

 

2024 is meer woke dan ooit en we zijn met z’n allen op de goede weg. Maar is leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer écht verdwenen? Helaas is het antwoord nee. Ondanks dat leeftijdsdiscriminatie verboden is, blijkt er nog steeds vaak sprake te zijn van vooroordelen en onterechte barrières voor oudere en jongere kandidaten. Blijkt ook uit recent onderzoek van het CBS.

 

De onbewuste valkuilen van leeftijd

 

Leeftijdsdiscriminatie kan op verschillende manieren de kop opsteken. Veel bedrijven doen dit onbewust. Check jouw vacatureteksten maar eens. Maak jij je weleens schuldig aan één onderstaande?

 

Vacatureteksten met verwijzingen naar leeftijd of ervaring

“Minimaal 5 jaar ervaring”, “Recent afgestudeerd”, “Is dit dé bijbaan voor jou?”

 

Vooroordelen over vaardigheden

We associëren jongeren vaak met innovatie en digivaardigheden, terwijl we ouderen zien als ervaren en betrouwbaar. Deze stereotypen doen geen recht aan de diversiteit van talent binnen elke leeftijdsgroep.

 

Onbewuste aannames over motivatie

We nemen soms aan dat jongeren ambitieuzer zijn of dat ouderen minder flexibel zijn. “Deze kandidaat is 55+. Dan wil hij vast geen nachtdiensten meer draaien.” Dit soort aannames leidt tot mismatches en onbenutte talenten.

 

Grote kans dat ook jouw bedrijf zich wel meer dan eens (onbewust) schuldig heeft gemaakt aan bovenstaande punten. Het vraagt om een cultuuromslag binnen je organisatie. Maar hoe pak je dat aan? De grote vraag is ‘What’s in it for me?’. Maak je medewerkers (en vooral) recruiters bewust van de voordelen die werven zonder vooroordelen en leeftijdsdiscriminatie met zich meebrengt. Want wees eerlijk, we streven allemaal natuurlijk onze doelen na. 

 

De voordelen van competentiegericht recruiten met recruitment software (ATS) op een rijtje. 

 

Door te selecteren op competenties in plaats van op leeftijd, ervaar jij als organisatie of recruiter voordelen en werkgemak. Denk bijvoorbeeld aan:

 

Bredere talentenpool

Je opent deuren voor kandidaten die je eerder misschien al afgeschreven had. Vergroot jouw kans op dé perfecte match. Skills based ATS-systemen koppelen kandidaten aan vacatures op basis van hun vaardigheden en ervaring, ongeacht leeftijd. Bij Recrout timmeren we zo al een tijdje aan de weg. Benieuwd hoe dat werkt? Check hier ons Skills Based ATS.

 

Objectievere selectieprocessen

Door te focussen op vaardigheden, competenties en prestaties neem je (onbewuste) vooroordelen weg en bied je iedere kandidaat een eerlijke kans. kans voor alle kandidaten. Competentie gedreven recruitment software helpt jou bij het beoordelen van kandidaten op basis van hun daadwerkelijke competenties. Scheelt vooroordelen, maar ook tijd en geld!

 

Een inclusieve werkomgeving

Door leeftijd en vooroordelen achterwege te laten, creëer je een diverse werkomgeving waarin collegaś zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Dat zorgt voor meer motivatie, innovatie en productiviteit.

 

Een sterker employer brand

Bedrijven die bekend staan als inclusief zijn aantrekkelijk als werkgever. Mond-tot-mondreclame van ambassadeurs verspreidt zich als een lopend vuurtje. Dat betekent meer kandidaten met minder tijdsinvestering. Meer tijd voor een vroege vrijmibo!

 

Recruitmenttech als wapen tegen vooroordelen

 

Als we even alles op een rijtje zetten, willen de meesten van ons graag inclusiever werven. De realiteit leert dat dat soms best lastig is. Onbewust gebruiken we soms woorden of systemen die niet inclusief zijn. Competentiegericht recruiten wordt makkelijker met een Recruitment Software, oftewel Skills based ATS. De software van Recrout kan comptenties en vaardigheden automatisch matchen en ranken. Wil jij objectiever selecteren en meer tijd over houden? Plan eens een vrijblijvende kennismaking of demo in.

 

Conclusie: diversiteit = succes

 

In de competitieve wereld van vandaag is het vinden van talent essentieel voor het succes van je recruitmentproces Neem leeftijdsdiscriminatie en vooroordelen weg  en start vandaag nog met competentiegericht recruiten met slimme software. Omarm diversiteit en open nieuwe deuren, ontmoet nieuw talent en verbeter jullie prestaties. Bouw jij mee aan de toekomst van recruitment?

 

Related posts