Doe je voordeel met data
Data. Daar kunnen we anno 2024 niet meer omheen. Sterker nog, het is er. Altijd. Overal om ons heen. Dat maakt dat we toegang hebben tot steeds meer informatie. We kunnen informatie vergaren voorafgaand aan een sollicitatieproces: hoe krap is de arbeidsmarkt gekeken naar mijn doelgroep? Hoeveel personen zijn (latent) werkzoekend? Hoe bereik ik de doelgroep? En ga zo nog maar even door.
Het stopt natuurlijk niet aan de voorkant van het sollicitatieproces. Misschien wordt het zelfs daarná juist interessant. Door data te verzamelen en analyseren, kunnen we betere inschattingen maken voor onze beslissingen in de toekomst.
Data versus gut feeling
Stel: je hebt onlangs een manager aangenomen. Een hbo-geschoolde kandidaat met bakken aan ervaring op haar cv. Na ruim zes maanden beslissen jullie in goed overleg, dat dit toch voor beiden niet de juiste match was. Wat bleek? Deze dame had veel leidinggegeven in productiebedrijven. Ze kende een taakgerichte manier van leidinggeven. Niets mis mee, maar voor jouw afdeling blijkt het mensgerichte aspect veel belangrijker.
Snap je waar dit heen gaat? Datagedreven werken of werven maakt het mogelijk op basis van eerdere prestaties een patroon te herkennen. In bovenstaand voorbeeld was te voorspellen dat voorgaande (succesvolle) managers hoog scoorden op: empathisch vermogen en flexibel werken vanuit de kracht van de medewerker. Met datagedreven werving, haal je subjectiviteit uit het recruitmentproces. Menselijke intuïtie is namelijk altijd gekleurd door persoonlijke voorkeuren of vooroordelen. Door datagedreven te analyseren, kun je met de uitkomst daarvan competentiegericht werven. Daar schreven wij in 2023 al een keer over: In 2023 Matchen op basis van competenties; wat zijn de voordelen voor jou als werkgever?
Data-analyse kan ook helpen bij het inclusief werven of objectief selecteren. ‘Unconscious bias’ of op z’n Nederlands ‘onbewuste bias’ komt helaas nog vaak voor tijdens sollicitatieprocedures. In het kort: de programmering van onze hersenen op basis van kennis uit het verleden. Denk daarbij aan opvoeding, leefomgeving, vrienden et cetera. Met deze kennis maak je onbewust soms (verkeerde) keuzes op basis van vooroordelen en wijs je onterecht een kandidaat af.
Recruitmentproces optimaliseren
Met de juiste middelen kunnen we dus een heleboel data verzamelen en zo het recruitmentproces optimaliseren en objectiever maken. Wil jij ook graag gaan werven zonder gut feeling? Maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Bij Recrout helpen we je graag competentiegericht te werven. We werken samen aan de juiste input, zodat je uiteindelijk de meest geschikte kandidaten gerankt (in percentages) aangeleverd krijgt. Die scores zijn niet gebaseerd op gut feelings, maar op competenties. Volledig onderbouwd. Enthousiast? Je mag onze software zelfs gratis proberen! Ben je niet tevreden? No cure, no pay! Eerst meer weten? Dat kan natuurlijk ook. Neem contact met ons op en we plannen graag een vrijblijvende kennismaking met je in.