Cv? Weg ermee! De opkomst van competentiegericht werven

De krapte op de arbeidsmarkt in Nederland is bijna niet meer weg te denken. Werkgevers hebben meer moeite dan ooit om de juiste kandidaten te vinden. Dat terwijl er tegelijkertijd ook veel mensen op zoek zijn naar werk. Traditionele wervingsmethoden, zoals solliciteren met een cv en brief, zijn steeds minder effectief.
Competentie gedreven ATS

Dus vind jij niet de juiste kandidaten en werk je nog steeds op de traditionele manier? Vergeet sollicitatiebrieven en cv’s en start met zoeken naar jouw ideale match. De arbeidsmarkt van nu is krap, kandidaten zijn schaars. Daarom is het tijd om te werven buiten de gebaande paden. Benieuwd hoe je die juiste match bepaalt? Wij leggen het haarfijn uit.

 

Competentiegericht werven
Een klein tipje van de sluier? Competentiegericht werven. Maar voordat we daar verder op ingaan, staan we eerst even stil bij traditioneel werven, oftewel werven op basis van cv’s. Wat daar precies mis mee is? We hebben een paar nadelen voor je op een rijtje gezet:

 

De beperkingen van traditionele cv’s

 

 • Een cv is statisch – Het is een momentopname van iemands carrière. Vaardigheden staan niet stil en blijven zich continue ontwikkelen.
 • Een cv is subjectief – De nadruk ligt op opleiding en werkervaring. Recruiters lezen vaak niet verder dan dat. Terwijl juist soft skills en persoonlijke informatie of voorkeuren belangrijk zijn.
 • Een cv is onbetrouwbaar – Prestaties zijn op papier makkelijk te overdrijven. En zeg nou zelf, hoe vaak heb jij prestaties gecheckt bij voorgaande werkgevers? Grote kans dat de eerste keer nog moet komen.

 

Daarom competentiegericht werven

 

 • Focus op vaardigheden – Vaardigheden brengen in kaart wat een kandidaat kan. Ervaringen laten alleen zien wat hij of zij in het verleden heeft gedaan.
 • Objectief beoordelen: Competenties zijn eenvoudig te toetsen. Bijvoorbeeld met een assessment.
 • Een betere match –  Je selecteert op basis van competenties en capaciteiten. De beste kandidaat zal ook de beste match zijn op de werkvloer. Dat levert blije collega’s op. Die blije collega’s leveren uiteindelijk een hogere productiviteit op.

 

Nog meer voordelen van competentiegericht werven
Ben je nog niet overtuigd? Rome is ook niet in één dag gebouwd. We snappen dan ook dat je na jarenlang traditioneel werven nog even een duwtje in de rug nodig hebt. Competentiegericht werven zorgt voor een betere match, maar het zorgt ook voor:

 

 

 • Een sneller en efficiënter recruitmentproces

  Je vindt sneller de juiste match. Hoe je die match bepaalt? Met slimme software (AI) bijvoorbeeld. Jij zorgt voor de input, oftewel het ideale profiel, de kandidaat doet het werk en je software bepaalt vervolgens de beste match.

 

 • Kwalitatief betere matches

  Een recruiter is misschien om de tuin te leiden. Slimme software niet. Alleen als een kandidaat bepaalde competenties bezit, eindigt hij of zij hoger in de ranking.

 

 • Diversiteit en inclusie

  Competentiegericht werven rekent af met vooroordelen en aannames. Iedere medewerker, recruiter, partner, collega heeft ze. Zelfs onbewust. We hebben allemaal bias, een eigen rugzakje. Zelfs als we dat niet willen. Matching software heeft dat niet.

 

 • Een sterker Employer Brand (EB) en Employee Value Proposition (EVP)

  Met een goede EVP laat je als werkgever zien welke meerwaarde jij je medewerkers te bieden hebt als ze voor jou kiezen in plaats van voor een concurrent.

 

 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat tegenwoordig hoog op de agenda van werknemers. Competentiegericht werven draagt daar aan bij, doordat iedereen gelijke kansen krijgt.

Wij zijn klaar voor de toekomst van recruitment! Jij ook?

 

Related posts

Recrout Skills Based Hiring

Stop met ‘gut feeling’, start datagedreven recruitment

Of je nu recruiter bent, intercedent, manager of misschien zelf aan de andere kant van de tafel zit of zat. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: beoordelen of beoordeeld worden op intuïtie of ‘gut feeling’. Een kandidaat aannemen of afwijzen op basis van een onderbuikgevoel. Gebaseerd op.. juist, pre-cies niks. Waar vroeger soms blind vertrouwd werd op deze ‘gut feeling’, kiezen vandaag de dag steeds meer werkgevers voor een objectief recruitmentproces. 

Read More »
Recrout Skills based hiring

Diversiteitquota versus Meritocratie

Streven we ernaar dat de buitenwereld ons ziet als het toonbeeld van deugdzaamheid en diversiteit? Willen we onszelf als de uitblinker van de klas presenteren? Of is ons ultieme doel simpelweg de meest geschikte kandidaten voor onze vacatures aan te nemen? Dit zijn vragen die wellicht taboe lijken, maar die toch in de gedachten van iedere werkgever rondspoken.

Read More »