Ken je nog die slogan “Een beter milieu begint bij jezelf”? Ooit bedacht door Postbus 51 om Nederlanders aan te sporen zélf iets bij te dragen aan ons klimaat en onze toekomst. Met andere woorden: als je iets gedaan wilt krijgen, begin bij jezelf en geef het goede voorbeeld. Alle kleine beetjes helpen. En dat is met inclusiviteit en diversiteit niet anders.
Ben je even kwijt wat we nou precies bedoelen met inclusiviteit en diversiteit? Lees het terug in onze blog over het belang van een divers personeelsbestand.
Terug naar de slogan (…) begint bij jezelf. Zo werkt het bij inclusiviteit en diversiteit namelijk ook. Je personeelsbestand is niet in een klap divers en inclusief. Maar Rome is ook niet in één dag gebouwd. Begin met kleine stapjes en vooral, durf met de billen bloot te gaan! Ja, dat hoor je goed. Als je gaat voor diversiteit en inclusiviteit, is het belangrijk dat je eerst kritisch naar jezelf en je personeelsbestand kijkt. Zonder een oogje dicht te knijpen. Want heb je het als bedrijf altijd op de juiste manier aangepakt? Waarschijnlijk niet, maar wees gerust: je bent niet de enige. Van fouten kun je leren door te reflecteren.
Eerlijke campagnes van politie en ABN AMRO
Een voorbeeld om je wat context te geven. De Nederlandse politie ging dit jaar namelijk met de billen bloot. Het korps streeft naar meer diversiteit en inclusiviteit. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Vooral omdat misschien niet iedereen voorheen direct een eerlijke kans heeft gehad door vooroordelen. De politie lijkt zich daarvan bewust te zijn en kiest ervoor zich hier niet achter te verstoppen, maar om het om te buigen tot iets positiefs. Door transparant en eerlijk te zijn, het beter te willen doen dan vroeger hopen ze de doelgroep aan te spreken. En vergeet ook vooral niet om de taal van de doelgroep te spreken. Deze aanpak moet leiden tot een divers(er) personeelsbestand. Benieuwd naar de campagne? Check hieronder de video.
Niet alleen de Nederlandse politie geeft hierin een mooi voorbeeld, ook bij ABN AMRO weten ze hoe het werkt. Deze video van de Nederlandse bank start met ‘Een verschil maken.. begint met het besef dat er nog veel te winnen valt’. De bank wil samen met haar medewerkers innoveren om te zorgen voor morgen, gelijke kansen voor iedereen en ga zo nog maar even door. Ook deze bank trekt daarop het boetekleed aan door te kijken naar de diversiteit in het eigen personeelsbestand, de duurzaamheid in verstrekte hypotheken en bijvoorbeeld witwassen. Bij ABN AMRO beseffen ze zich heel goed dat er nog veel te verbeteren valt. De verbetering willen ze samen met de medewerkers teweegbrengen. Wat aanspreekt in dit verhaal? De eerlijkheid en transparantie. Niet wijzen naar een ander, maar eerst kijken naar jezelf.
Je ideale kandidaat door competentiegericht werven
Toegegeven, gedurfd, maar het getuigt van lef en wekt zeker de aandacht. En die aandacht wil je hebben om een kandidaat te overtuigen om voor jouw organisatie te kiezen. Heb je die aandacht? Dan is het belangrijk om te kiezen voor de kandidaten met de beste fit voor jouw organisatie. Streef je bijvoorbeeld naar meer creativiteit binnen een team of afdeling? Dan is het belangrijk eerst in kaart te brengen welke competenties daarmee samenhangen. Ben je op zoek naar iemand die innoverend is? Creatief of juist iemand die knopen kan doorhakken? Kun jij beoordelen op basis van een cv hoe sterk iemands competenties zijn ontwikkeld? Waarschijnlijk niet.
Ons platform kan dat daarentegen wel. Met de assessments en tools van Recrout werf jij binnen no-time competentiegericht en zie je in één oogopslag wie je ideale kandidaat is. Dat je deze blog gelezen hebt, laat zien dat jij graag aan de slag wilt met inclusiviteit en diversiteit. Daar zijn we blij mee en daar helpen we je graag mee. Je moet ergens beginnen, maar je staat er niet alleen voor. We helpen je graag en daarom bieden we je een vrijblijvend advies aan. Nog niet helemaal overtuigd? Geen probleem. Daarna mag je onze tools zelfs twee weken gratis proberen!