5x competentiegericht werven vs traditioneel recruitment 

In de dynamische recruitmentwereld zijn bedrijven constant op zoek naar effectieve manieren om het juiste talent aan te trekken. Vroeger vertrouwden bedrijven vaak op cv’s en intuïtie van recruiters bij de selectie van kandidaten. We zien steeds meer een verschuiving naar een aanpak gebaseerd op competentiegericht werven. Ben jij nog niet overtuigd? Vijf redenen op een rijtje waarom competentiegericht werven een waardevolle aanvulling is op jouw recruitmentproces.
Recrout Unbiased Hiring

1. Objectieve keuzes

Misschien wel meteen het grootste voordeel van competentiegericht werven is het maken van objectieve keuzes. Bij traditioneel recruitment werven we medewerkers op basis van een cv in combinatie met gevoel. Hierbij spelen persoonlijke voorkeuren en onbewuste vooroordelen altijd een rol. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat wij mensen sneller de voorkeur geven aan personen die op ons lijken. Daarmee heb je namelijk (onbewust) sneller een klik. Het zal je dan ook niet verbazen dat zo’n kandidaat sneller het voordeel van de twijfel krijgt. We hebben eerder al uitgelegd waarom arbeidsmarktdiscriminatie ons allemaal aangaat.

Competentiegerichte werving daarentegen stelt recruiters en dus bedrijven in staat om te selecteren op de benodigde competenties voor een functie of team. Te onderbouwen door feiten en cijfers.

 

2. Betere match met bedrijfscultuur en organisatiedoelen

In de vorige alinea’s beschreven we al dat we allemaal graag kiezen voor iemand die goed past in ons eigen straatje. Recruit jij nog op traditionele wijze? Dan loop je het risico dat de gekozen kandidaat wel past bij de persoonlijkheid van je recruiter, maar niet bij jouw organisatiedoelen of bedrijfscultuur. Door competentiegericht te werven, ga je voor de beste match met jouw organisatie!

 

3. Een efficiënter selectieproces

Tijd is kostbaar en tijd is geld. Wanneer je je collega vraagt hoe het gaat, is de kans groot dat het antwoord is: ‘Goed, maar ik ben erg druk’. Niet gek in deze krappe arbeidsmarkt. Tel daar de digitale wereld, waarin we altijd aan moeten staan, nog eens bij op Dat is niet niks en vraagt veel van iedere werknemer. Daarom is het zaak zo efficiënt mogelijk om te gaan met de tijd die we hebben. 

 

Traditioneel recruitment is een tijdrovend proces. Zeker als keuzes of stappen afhangen van intuïtie ofwel gevoel. Ga maar eens na hoeveel medewerkers binnen jouw organisatie een spreekwoordelijk ‘plasje moeten doen’ over een beslissing. Competentiegericht werven maakt plaats voor een gestructureerde aanpak. Selecteren op competenties geef recruiters de mogelijkheid snelle beslissingen te maken op basis van vastgestelde gegevens. Bijvoorbeeld een matching score die voortkomt uit een vooraf ingevuld assessment. 

 

4. Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen toekomstgarantie

 

Het traditionele cv geeft ons inzicht in het arbeidsverleden van een kandidaat. Maar wat zegt dat over hem of haar? Is een medewerker die vijf jaar werkervaring heeft opgedaan waardevoller voor je bedrijf dan een young professional die net komt kijken op de arbeidsmarkt? Zeker niet! Misschien ben jij juist wel op zoek naar een frisse wind met kennis van de nieuwste ontwikkelingen en technologieën. Het draait om wat iemand in zijn mars heeft en vooral met wat hij of zij hiermee bijdraagt aan jouw organisatie. De juiste skills koppelen aan de juiste functie. Competentiegericht werven met hulp van de juiste tools geeft jouw inzicht in matchingscores. Het stelt recruiters in staat om kandidaten te vinden die niet alleen passen bij de huidige behoeften, maar ook groeipotentie hebben om zich te ontwikkelen binnen de organisatie. Vooral dat laatste vergroot de kans op een langer dienstverband. Want het behouden, blijven binden en boeien van je medewerkers is misschien nog wel moeilijker dan het vinden van de juiste match.

 

5. Een boost voor je organisatiecultuur

Competentiegericht werven kan een positieve invloed hebben op je organisatiecultuur. Door het juiste talent aan te trekken, creëer je een team dat goed matcht. Zo’n goede match zorgt voor gemotiveerde medewerkers. Gemotiveerde medewerkers zijn blije medewerkers. Blije medewerkers zorgen voor een hogere productiviteit. Een hoge productiviteit leidt tot… Do we need to say more? 

 

Al het bovenstaande wil overigens niet zeggen dat competentiegericht werven een kant-en-klare oplossing is. Die recruiter met een goede intuïtie heb je wel degelijk nog steeds nodig. Combineer dat onderbuikgevoel van je recruiter(s) met de juiste tooling en die perfecte matches zijn dichterbij dan je denkt!

 

Benieuwd welke mogelijkheden er zijn voor jouw bedrijf? Wil je weten hoe technologie jou kan ondersteunen in competentiegericht werven? Bij Recrout helpen we je graag aan de juiste tools. Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking of probeer onze tools zelfs 2 weken gratis! 

Related posts

Competentie gedreven ATS

Cv? Weg ermee! De opkomst van competentiegericht werven

De krapte op de arbeidsmarkt in Nederland is bijna niet meer weg te denken. Werkgevers hebben meer moeite dan ooit om de juiste kandidaten te vinden. Dat terwijl er tegelijkertijd ook veel mensen op zoek zijn naar werk. Traditionele wervingsmethoden, zoals solliciteren met een cv en brief, zijn steeds minder effectief.

Read More »
Recrout Skills Based Hiring

Stop met ‘gut feeling’, start datagedreven recruitment

Of je nu recruiter bent, intercedent, manager of misschien zelf aan de andere kant van de tafel zit of zat. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: beoordelen of beoordeeld worden op intuïtie of ‘gut feeling’. Een kandidaat aannemen of afwijzen op basis van een onderbuikgevoel. Gebaseerd op.. juist, pre-cies niks. Waar vroeger soms blind vertrouwd werd op deze ‘gut feeling’, kiezen vandaag de dag steeds meer werkgevers voor een objectief recruitmentproces. 

Read More »