De Illusie van ‘de ideale kandidaat’: Waarom diversiteit en inclusie de norm “moeten” zijn

Recrout skills based hiring

We leven in een tijd waarin het traditionele cv zijn glans begint te verliezen en organisaties zich steeds meer richten op een andere manier van werven: op basis van competenties en talenten in plaats van diploma’s en ervaring. 

 

We vertelden je al vaker dat diversiteit en inclusie ontzettend belangrijk zijn. Laten we daar nog eens dieper induiken. Want diversiteit en inclusie zijn niet gewoon belangrijk, maar zouden de norm moeten zijn in elk wervingsproces.

 

Stel je een wereld voor waarin we niet langer vastzitten aan degene die op papier de “ideale kandidaat” is. Een wereld waarin we talent niet langer beoordelen op basis van een diploma, het aantal jaren ervaring op het cv of op de naam van een hogeschool of universiteit. Waar dan wel op? Op basis van unieke competenties, perspectieven en de achtergrond die iemand met zich meebrengt.

 

Het idee van de “ideale kandidaat” is een illusie. Zo. Dat maar even gezegd hebbende. Die illusie belemmert diversiteit en inclusie binnen organisaties. Organisaties die vasthouden aan deze illusie sluiten onbewust mensen uit. Mensen die collega’s hadden kunnen worden. Die misschien niet voldoen aan het traditionele beeld, maar wel de potentie en vaardigheden in huis hebben om een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw organisatie. 

 

Wat is diversiteit?

Diversiteit gaat verder dan alleen het hebben van verschillende huidskleuren of geslachten in je personeelsbestand. Het gaat om het omarmen van achtergronden, ervaringen, culturen, perspectieven, geaardheden, maar ook denkwijzes. Door een diverse groep mensen aan te nemen, stimuleer je creativiteit, innovatie en probleemoplossend vermogen.

 

Volgende halte: inclusiviteit

Inclusie is de volgende cruciale stap. Met enkel mensen binnenhalen met verschillende achtergronden ben je er natuurlijk niet. De kunst is om draagvlak te creëren voor diversiteit. Ervoor zorgen dat iedereen zich volledig geaccepteerd en gewaardeerd voelt binnen je organisatie. Een inclusieve cultuur zorgt voor een goede werksfeer. Het zorgt voor een gevoel van verbondenheid, respect en gelijkheid. 

 

Weg met dé ideale kandidaat

Laten we voorop stellen dat het in theorie allemaal eenvoudig klinkt. Een verandering teweegbrengen in je wervingsproces, maar ook binnen je organisatie is echter een flinke klus. Het vraagt om verandermanagement. Een bewuste inspanning vanuit alle niveaus in een organisatie. Van het topmanagement tot collega’s op de werkvloer. 

 

Maar waar begin je? Laten we beginnen met traditionele ideeën en opvattingen over de ideale kandidaat overboord te gooien. Stap over naar competentiegericht werven. In plaats van te focussen op prestaties uit het verleden, richten we ons bij competentiegericht werven op: juist! Competenties en kwaliteiten. Die combinatie moet aansluiten op de ontbrekende kwaliteiten of competenties binnen je organisatie of team.

 

Door competentiegericht te werven, openen we ineens een talentpool. Laten we dat illustreren met een voorbeeld: 

 

Apotheek X zocht al een tijd naar nieuwe apothekersassistentes. Die bleken schaars. Een nichemarkt zou je kunnen zeggen. Traditioneel werven op basis van cv’s leverde nauwelijks reacties op. De reacties die binnenkwamen, bleken ondanks de vereiste ervaring vaak mismatches. Daarom besloot de apotheek een andere weg in te slaan. Wat moet je kunnen als apothekersassistente? Nauwkeurig zijn en precies werken; verantwoordelijkheid nemen; beschikken over goed ontwikkelde zintuigen (om de juiste hoeveelheden af te meten, maar ook voor het herkennen van kleuren en dus gevaren). Deze competenties komen je in veel beroepen tegen. Denk bijvoorbeeld aan een bakker of een opticien. Zo werd de vijver waarin werd gevist ineens een stuk groter! Competentiegericht werven zorgde voor de geschikte kandidaat. Die geschikte kandidaat voldeed niet aan de voormalige harde eisen van de oorspronkelijke vacature en had nooit gereageerd zonder deze aanpak.

 

Kortom, de illusie van de “ideale kandidaat” is een belemmering voor iedere werkgever.  Overstappen naar competentiegericht recruitment zorgt voor nieuwe inzichten. Wil jij beginnen met competentiegericht werven? Of wil je weten hoe je inclusiviteit bevordert binnen je organisatie? Bij Recrout denken we graag met je mee. Plan gerust eens een vrijblijvende afspraak in of probeer onze software nu geheel vrijblijvend gratis!

Related posts