Steel de show als recruiter met een modern en intelligent ATS

Als recruiter ben je de schakel tussen potentieel talent en je organisatie. Je speelt een cruciale rol in het werving- & selectieproces. Oftewel in het succes van je organisatie op de lange termijn. Hoe mooi is het dan om dit succes te kunnen vergroten met de juiste tools? Zoals een goedwerkend Applicant Tracking System (ATS). In deze blog vertellen we je alles over de voordelen van een competentiegedreven ATS. En niet geheel onbelangrijk, hoe het jouw rol versterkt en jij zo de organisatie efficiënter maakt. 
Recrout Competentie gericht werven en selecteren

Wat is een Competentiegedreven ATS?

 

Stop! Eerst even dit: een competentiegedreven ATS is een slimme tool die gericht is op het werven en selecteren van kandidaten op basis van specifieke competenties en vaardigheden. We vergeten daarbij het traditionele cv, maar kijken naar wat echt belangrijk is in een functie. Bij Recrout zijn we hier groot voorstander van. Zo’n ATS legt de nadruk op de kwaliteiten van een kandidaat. Zo is hij of zij sneller succesvol in een bepaalde rol. Waaraan moet je dan denken? Softskills zoals communicatie, maar ook vakspecifieke vaardigheden. 

 

Goed, we weten nu wat een competentiegedreven ATS inhoudt, maar what’s in it for you?

 

Efficiëntie   

Een competentiegedreven ATS maakt het mogelijk om snel en efficiënt kandidaten te beoordelen en selecteren. De slimme tools in zo’n ATS beoordelen kandidaten op basis van de vooraf gedefinieerde competenties. Dit bespaart tijd. En laten we eerlijk zijn, dat hebben we altijd te weinig. Doordat je tijd bespaart, kun je meer tijd besteden aan de meest geschikte kandidaten en zo een shortlist met de beste kandidaten samenstellen.

 

Beter gematchte hires

Efficiëntie, check! Maar een competentiegedreven ATS doet meer dan dat. Het vergroot bijvoorbeeld ook de kans dat je kandidaten beter passen binnen de organisatie of een team. Je selecteert tenslotte niet alleen op technische vaardigheden, maar ook op sociale vaardigheden. Door die efficiëntieslag kun je ook nog eens een extra filter aanbrengen in intakes. Dit leidt tot meer, maar ook betere hires met de juiste ‘culture fit’. En, geloof ons, daar zijn je hiring managers erg blij mee!

 

Objectiviteit

Als jouw ATS selecteert op competenties, heb je dat onderbuikgevoel niet meer nodig! Je schakelt de subjectiviteit uit in je proces.Samen met je hiring managers bepaal je benodigde competenties voor een bepaalde rol. Zo selecteren jullie objectief de juiste kandidaten. Vind je niet de juiste kandidaat? Dan is het een kwestie van competenties bijstellen. Meten is weten en discussies zijn verleden tijd.

 

Hogere productiviteit en meer blije collega’s  

Selecteer je kandidaten op hun competenties, dan zijn ze hoogstwaarschijnlijk beter in het uitvoeren van de taken die bij hun rol horen. Dit leidt tot een hogere productiviteit, maar ook tot meer (onderling) werkplezier. Als collega’s zich goed voelen in hun rol, zijn ze ook tevredener en zo verlaag je als vanzelf de uitstroom voor je hiring managers. Zijn ze blij mee!

 

Meer creativiteit en innovatie  

Een competentiegedreven ATS draagt bij aan meer diversiteit binnen teams. Je legt daarmee de focus op vaardigheden en competenties die ontbreken of juist goed matchen met andere teamleden. Een diverse en inclusieve werkplek, leidt tot meer creativiteit en innovatie. Want, zoveel mensen, zoveel wensen en ideeën.

 

Versterken van je employer brand

Organisaties die investeren in een competentiegedreven wervingsaanpak blijken vaak  aantrekkelijk te zijn voor kandidaten. Het idee dat een organisatie waarde hecht aan vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling versterkt een employer brand. Dat zorgt er weer voor dat jij als recruiter makkelijker talent weet aan te trekken in een krappe arbeidsmarkt.

 

Lagere wervingskosten

De kwaliteit van je hires wordt hoger, je verloop wordt lager. Dat maakt dat een competentiegedreven ATS op de lange termijn zorgt voor lagere wervingskosten. Benieuwd wat een investering jou kost op korte termijn? Plan een afspraak in en probeer onze software twee weken gratis!

 

De integratie van slimme tools binnen een competentiegedreven ATS maakt het nog effectiever. Denk aan kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning. Daarmee kan een systeem ‘zelf leren´. Op basis van oude gegevens schaaft het bijvoorbeeld criteria bij. Zo hoef jij als recruiter niet alleen te vertrouwen op je eigen ervaring, maar kun je ook rekenen op techniek.

 

Conclusie

Volgens mij hoeven we jou niet meer uit te leggen dat je beter vandaag dan morgen kunt starten met een competentiegedreven ATS. Het biedt voordelen voor de kandidaat, jou als recruiter, maar bovenal is er veel winst te behalen voor je hele organisatie. Een competentiegedreven ATS is eigenlijk geen slimme keuze meer, maar een strategische noodzaak voor elke organisatie van nu. Zo. hoef jij je hiring managers niet meer te overtuigen.

 

Related posts

Recrout skills based ATS systeem

De win-win voor werkgever én kandidaat!

In de vorige blogs hebben we je laten zien hoe jij als recruiter de superheld wordt met behulp van recrout. En we hebben je meegenomen in de mogelijkheden om poen te besparen als werkgever, ook weer met behulp van Recrout.

Read More »