Hoe werk je aan een goed werkgeversmerk (employer brand) in een competitieve markt?

Een sterk employer brand, misschien wel hét meest belangrijke doel van een werkgever in 2023. In het artikel van 2 weken terug hebben we je meegenomen in de toekomst van recruitment en hoe technologie hier een grote rol in gaat spelen. Vervolgens hebben we je een kijkje gegeven in de tien belangrijkste competenties waar werkgevers naar op zoek moeten in 2023. In dit artikel gaan we je meenemen in de belangen van een goed werkgeversmerk en waar je als werkgever op moet letten.
Recrout Unbiased Hiring

Een sterk employer brand, misschien wel hét meest belangrijke doel van een werkgever in 2023. In het artikel van 2 weken terug hebben we je meegenomen in de toekomst van recruitment en hoe technologie hier een grote rol in gaat spelen. Vervolgens hebben we je een kijkje gegeven in de tien belangrijkste competenties waar werkgevers naar op zoek moeten in 2023. In dit artikel gaan we je meenemen in de belangen van een goed werkgeversmerk en waar je als werkgever op moet letten.

 

 

Een employer brand geeft aan hoe je als werkgever wordt gezien, hoe er over je gedacht wordt en hoe mensen je als werkgever ervaren. Naast je commerciële merk kun je je employer brand dus zien als een “maatschappelijk merk”. Door aandacht te besteden aan je employer brand kun je een voorsprong maken op je concurrenten in de strijd om nieuwe toppers uit de arbeidsmarkt. Maar het gaat niet alleen om het aantrekken van nieuwe medewerkers. Ook om het creëren van een werkomgeving waarin je medewerkers kunt behouden. Door te zorgen dat zij zich betrokken en gemotiveerd blijven voelen

 

Employee Value Proposition

Om een begin te maken aan een sterke employer branding is het belangrijk dat je je EVP gaat vaststellen, deze gaan namelijk hand in hand. Je wat?! Je Employee Value Proposition. Dit zijn dure woorden voor de kernwaarden, cultuur, voordelen en eigenschappen die jouw organisatie uniek maken. Je EVP bestaat niet alleen uit goede arbeidsvoorwaarden en een pingpongtafel op de vrijdagmiddagborrel. Oké oké, aantrekkelijke primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden staat in 9/10 gevallen bovenaan het lijstje. Bij mij in ieder geval wel. Als werknemer wil je nou eenmaal goed betaald worden. Maar net zo belangrijk zijn deze drijfveren:

  • Kwalitatief goede producten om mee te werken
  • Interessant werk en een boeiende functie-inhoud
  • Loopbaanontwikkeling
  • Een goede reputatie
  • Een inclusief en divers personeelsbestand
  • Goede werk-privébalans

 

Zodra je deze EVP-drivers in beeld hebt wil je ze natuurlijk gaan communiceren. Dit kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld op je bedrijfspagina, sociale media, vacatures en vacatureplatforms, reclame-uitingen of nieuwsbrieven. Belangrijk is alleen dat je consistent blijft in je uitingen en ze niet te langdradig maakt. Een paar tips voor het goed communiceren van je EVP:

  • Houd de tekst kort en krachtig.
  • Vermijd vakjargon en technische taal
  • Zorg dat je communicatie origineel is
  • Zorg ervoor dat wat je communiceert ook klopt met de werkelijkheid. Je wilt geen werknemers die een rooskleurig bericht lezen en niet kunnen beamen dat het zo is.

 

 

De sollicitatieprocedure

Een ondergeschoven kindje wanneer je aan employer branding denkt. Maar superbelangrijk als het op mond tot mondreclame aankomt. Wanneer er een kandidaat op gesprek komt wil je, of ze aangenomen worden of niet, dat deze kandidaat een “ambassadeur” wordt van jou als werkgever. Iedereen is natuurlijk een beetje zuur als je wordt afgewezen, maar wanneer je met een goed onderbouwd argument niet aangenomen wordt. Kun je hier ook wat mee.

 

De manier waarop je kandidaten behandelt tijdens dit proces heeft gigantisch veel invloed op hoe ze je bedrijf ervaren. Wees eerlijk, duidelijk en zorg voor een gemakkelijk proces. Hier kun je écht verschil maken tegenover je concurrentie. En zo moeilijk is het niet, behandel iemand met respect en geef hem een volledige ervaring van hoe het is om bij jou te komen werken. Om je op weg te helpen, wat we natuurlijk graag doen, hebben we eerder wat tips gegeven over om tijd te besparen in je recruitmentproces. Deze lees je hier. Je wilt een kandidaat spreken en selecteren op basis van duidelijke competenties en niet afwijzen op vooroordelen, hier komt Recrout weer om de hoek kijken. We denken graag met je mee!

 

Een sterke employer brand wegzetten is niet zomaar gedaan. Hier mag je als werkgever echt wel wat tijd en geld insteken. Want als je het goed doet verdien je de geïnvesteerde tijd en het geld weer terug in de vorm van gelukkig personeel en gemotiveerde nieuwe kandidaten.

Related posts

Recrout skills based ATS systeem

De win-win voor werkgever én kandidaat!

In de vorige blogs hebben we je laten zien hoe jij als recruiter de superheld wordt met behulp van recrout. En we hebben je meegenomen in de mogelijkheden om poen te besparen als werkgever, ook weer met behulp van Recrout.

Read More »
Recrout Competentie gericht werven en selecteren

Steel de show als recruiter met een modern en intelligent ATS

Als recruiter ben je de schakel tussen potentieel talent en je organisatie. Je speelt een cruciale rol in het werving- & selectieproces. Oftewel in het succes van je organisatie op de lange termijn. Hoe mooi is het dan om dit succes te kunnen vergroten met de juiste tools? Zoals een goedwerkend Applicant Tracking System (ATS). In deze blog vertellen we je alles over de voordelen van een competentiegedreven ATS. En niet geheel onbelangrijk, hoe het jouw rol versterkt en jij zo de organisatie efficiënter maakt. 

Read More »