5 redenen waarom AI en ChatGPT recruiters niet vervangen

ChatGPT en AI zijn hot. Trending topic. In sneltreinvaart verovert kunstmatige intelligentie de arbeidsmarkt. Iedereen heeft er wel iets over gehoord, ziet kansen en wil er iets mee. Lijnrecht tegenover die kansen staat angst. Want moeten we wel zo blij zijn met deze slimme technologie? Gaat AI onze banen overnemen? We stellen je gerust. Het antwoord is nee. AI is er om onze werkende levens efficiënter in te richten, maar kan nooit de menselijke factor vervangen. Wij vertellen je waarom. 
Recrout ATS

Wanneer en waarvoor gebruik je AI?

Laten we beginnen bij het begin. Wanneer gebruik je AI? Je kunt AI gebruiken voor complexe vraagstukken. Voor een zo compleet mogelijk antwoord, maak je gebruik van een goede ‘prompt’. Zo’n prompt kun je ook omschrijven als de input van je data. Het is belangrijk dat deze zo compleet en specifiek mogelijk is. Ook achtergrondinformatie over de vraag is hierbij van belang. AI genereert een antwoord aan de hand van data. Iedereen slaat in eerste instantie bijna achterover bij het eerste gebruik. “Wauw, dit is niet te geloven!”

Als je je verdiept in het gebruik van deze intelligente technologie, ervaar je hoogstwaarschijnlijk ook dat AI niet de oplossing voor alles is. Kan AI bijvoorbeeld het werk van recruiters vervangen? We vroegen het ChatGPT zelf:

 

“Als AI-taalmodel kan ik bevestigen dat AI-technologieën, zoals geavanceerde automatisering en machine learning, bepaalde aspecten van het wervingsproces kunnen verbeteren en vereenvoudigen. Echter, het volledig overnemen van een menselijke recruiter is momenteel niet realistisch.”

 

Gelukkig! ChatGPT is het met ons eens en taalkundig valt er ook nog wel wat te verbeteren. Laten we dan nu verder in het waarom duiken.

 

1 AI biedt geen emotionele intelligentie

Dit is in het recruitmentvak misschien wel meteen de belangrijkste reden. AI is intelligent, maar emotionele intelligentie is de tool vreemd. Met andere woorden: AI kan zich niet inleven in personen en aanpassen naar situaties. 

 

AI kan een vacaturetekst of mail opstellen, een ideale kandidaat omschrijven, maar het kan nooit dat zien wat zo belangrijk is in het recruitmentvak. Het menselijke aspect. Iemand met geweldige competenties heeft een niet zo geweldige brief geschreven. De reden kan zijn dat hij of zij zichzelf niet weet te verkopen, niet zo goed is met taal of misschien spelen er persoonlijke omstandigheden. Daar prik je als recruiter feilloos doorheen. Ben je net begonnen in de recruitmentwereld? Dan ga je deze vaardigheid meer en meer ontwikkelen. De mens bezit het vermogen om vaardigheden te ontwikkelen. AI kan dat niet.

 

2 AI mist creativiteit

AI werkt met ingevoerde gegevens. Oftewel, data die wij er als mens instoppen. Het creatieve aspect dat ons menselijke brein heeft, zit niet ingebouwd in AI. Dat betekent dat er geen nieuwe ideeën of gekke uitspattingen voortkomen uit brainstorms door AI.

 

Dat is wel heel kort door de bocht, want misschien is iets voor jou geheel nieuw, dat al door een ander is bedacht. Dus het kan ons zeker helpen in brainstormsessies, maar echt out-of-the-box-denken? Dat kun je beter overlaten aan een team recruiters. Dat meerdere factoren meeneemt dan enkel bestaande data. 

 

3 AI kan niet zonder menselijke input 

Niet geheel onbelangrijk: AI kan niet zonder ons. AI is datagedreven en wordt aangestuurd door de mens. AI gaat nooit je laptop opstarten in de ochtend, prioriteren welke werkzaamheden voor vandaag op de planning staan. Bedenken dat die kandidaat van vier weken geleden wel eens geschikt kan zijn voor de vacature die je gisteren hebt ontvangen. 

 

4 Meer productiviteit en betere technologie zorgde nooit voor minder werk

Dit is niet de eerste keer dat we onze productiviteit verhogen. Maïs oogsten we tegenwoordig met grote tractoren en machines. Vroeger ging de boer met een handwerktuig het veld op. En hebben de komst van de typemachine, de desktop en de laptop ervoor gezorgd dat we geen kantoorwerk meer hebben? Integendeel. Al deze technologie heeft enkel gezorgd voor een hogere productiviteit. We kunnen meer, sneller, beter.

 

De beroepsbevolking blijft groeien en groeien. Het CBS brengt de Nederlandse beroepsbevolking door de jaren heen in kaart. Randstad laat in hun jaarlijkse Employer Branding Onderzoek de ontwikkeling van de wereldwijde beroepsbevolking zien. We zijn met meer dan ooit! En de rek is nog lang niet uit die groei. Dus: laten we techniek omarmen in plaats van het te zien als een bedreiging. 

 

5 AI bezit geen persoonlijke competenties 

AI kan veel, maar bezit geen specifieke soft skills of competenties. Terug naar de basis. Kijk eens naar jouw team. Je collega’s om je heen. Kleine kans dat jullie allemaal over dezelfde competenties beschikken of goed zijn in dezelfde taken. Gelukkig maar, want zo heeft ieder z’n eigen specialisme en takenpakket. Met die competenties weten jullie feilloos het proces te cheffen, en de juiste kandidaat te vinden. 

 

En het matchen van die kandidaat blijft mensenwerk. Jij weet precies welke competenties nodig zijn om te zorgen voor een perfecte match. Net een beetje meer van dit of een beetje minder van dat. Iets wat AI zonder jou niet lukt. Dat wil niet zeggen dat je het helemaal alleen moet doen. Door de menselijke factor te combineren met de juiste techniek en tools, haal je het beste uit twee werelden. Zo kom jij nog dichter bij die perfecte match. Nieuwsgierig geworden? Bekijk wat het AI gedreven platform van Recrout voor jou kan doen.

Bij Randstad namen ze de proef letterlijk op de som. Het experiment met een kleine knipoog bekijk je in onderstaande video.

 

Related posts