De belangrijkste tien competenties waar werkgevers naar op zoek moeten in 2023.

Competenties, daar zijn we weer. Er speelt zich een hoop af in de arbeidsmarkt waar wij in leven en iedereen probeert zich er zo soepel mogelijk doorheen te manoeuvreren. Als werkgever zoek je de beste kandidaat. En als werkzoekende zoek je naar de beste deal en een baan waar jij je lekker bij voelt. Dit doen we natuurlijk niet meer alleen vanuit een “onderbuikgevoel” maar ook op basis van feiten en competenties… toch?
Recrout competenties

Competenties, daar zijn we weer. Er speelt zich een hoop af in de arbeidsmarkt waar wij in leven en iedereen probeert zich er zo soepel mogelijk doorheen te manoeuvreren. Als werkgever zoek je de beste kandidaat. En als werkzoekende zoek je naar de beste deal en een baan waar jij je lekker bij voelt. Dit doen we natuurlijk niet meer alleen vanuit een “onderbuikgevoel” maar ook op basis van feiten en competenties… toch?

 

Een aantal jaar geleden moest je als werkzoekende nog je stinkende best moest doen om de kwalificaties te behalen die ervoor zorgen dat je aangenomen werd. Zoals een diploma behalen, cursus gevolgd hebben of een BBL-opleiding volgen in de richting van jouw vakgebied. Tegenwoordig is dit wel anders. Werkgevers bieden zelf een interne opleiding aan, zolang ze maar gemotiveerd personeel hebben. Of hechten meer waarde aan de ervaring uit voorgaande baantjes waar dezelfde competenties van pas komen. Want laten we eerlijk zijn; je hebt gewoon niet super veel keus meer. Kortom; werkgevers zijn een ander pad ingeslagen als het gaat om de eisen die zij stellen en waar de focus moet liggen op het aannemen van personeel. En het werkt!

 

Wat betekent dit voor jou als werkzoekende?

Dit betekent niet dat je nu overal aan de bak komt zolang je maar zegt dat je “altijd op tijd komt en overwerken geen probleem is”. Maar dit betekent wel dat er meer kansen zijn dan je in eerste instantie zou denken. We hebben een lijstje met de 10 meest waardevolle competenties waar werkgevers in 2023 naar op zoek moeten voor je samengesteld. Per functie is het natuurlijk volledig afhankelijk van de werkzaamheden of deze competenties van toepassing zijn en in welke volgorde deze belangrijk zijn. Maar dat begrijp je zelf natuurlijk ook.

 

De tien belangrijkste competenties voor werkgevers in 2023.

Levenslang Leren: Werkgevers én werknemers geven de voorkeur aan een omgeving waar zij voortdurend kunnen blijven leren en nieuwe competenties kunnen bemachtigen of deze kunnen aanscherpen In een arbeidsmarkt waar technologie en de markt zelf constant blijft veranderen. Moeten zowel werkgever als werkgever hierin blijven investeren. Hoe je dit doet als werkzoekende lees je hier. 

 

Creativiteit en Innovatie: Werkgevers moeten zoeken naar kandidaten die out-of-the-box kunnen denken en innovatieve oplossingen kunnen bedenken om de concurrentie voor te blijven. En efficiënt te werken. “Hire a lazy person to do a hard job and they will find an easy way to do it.”

 

Emotionele Intelligentie: Het vermogen om emoties te begrijpen, empathie te tonen en effectieve relaties op te bouwen is cruciaal voor succesvolle samenwerking en leiderschap. En in een maatschappij waar alles met de fluwelen handschoen aangepakt moet worden, komt dit heel erg van pas.

 

Kritisch en logisch denken: Het vermogen om complexe problemen te analyseren, logisch te redeneren en weloverwogen beslissingen te nemen. “Maak het niet moeilijker dan het is”.

 

Digitale Vaardigheden: Je wilt geen technologische dinosaurus zijn in een wereld vol digitale tools. In dit digitale tijdperk zijn vaardigheden op het gebied van technologie en digitale tools niet meer te missen in een succesvolle werkplek. Werkgevers moeten op zoek naar kandidaten die vertrouwd zijn met verschillende digitale platforms en tools.

 

Flexibiliteit en Aanpassingsvermogen: Met de steeds veranderende eisen van de moderne werkomgeving is het vermogen om snel aan te passen en flexibel te zijn super waardevol voor werknemers én werkgevers.

 

Communicatieve Vaardigheden: De achillespees in relaties. Zowel privé als werk gerelateerd is slechte of onduidelijke communicatie. Sterke communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, zijn cruciaal voor effectieve samenwerking en het overbrengen van ideeën en informatie.

 

Samenwerking en Teamwork: Werkgevers hechten veel waarde aan kandidaten die effectief kunnen samenwerken in teamverband en goed kunnen communiceren met diverse teamleden.

 

Leiderschap: Je wilt als werkgever personeel dat beschik over leidinggevende kwaliteiten. En niet altijd in een vorm van een teamleider o.i.d. Maar vooral om anderen te kunnen inspireren, motiveren en begeleiden.

 

Probleemoplossend Vermogen: Het vermogen om snel en effectief problemen op te lossen en nieuwe strategieën te ontwikkelen.

 

Het herkennen en evalueren van deze competenties kan nogal een uitdaging zijn voor werkgevers. Vooral als het gaat om een groot aantal sollicitaties. Maar hier komt het Applicant Tracking System (ATS) systeem van Recrout van pas. Met het ATS-systeem van Recrout kunnen werkgevers efficiënt sollicitanten beheren en de juiste competenties identificeren in een overzichtelijke en geautomatiseerde omgeving. Zonder vooroordelen en op een eerlijke manier.

 

Het ATS-systeem van Recrout maakt gebruik van geavanceerde technologieën om de werving en selectieprocessen te stroomlijnen. Het helpt werkgevers bij het filteren van sollicitanten op basis van specifieke competenties en vaardigheden, waardoor ze sneller de meest geschikte kandidaten kunnen selecteren. Door het efficiënt beheren van sollicitaties en het identificeren van de juiste competenties, helpt Recrout werkgevers bij het opbouwen van sterke teams die de uitdagingen van de moderne werkomgeving aankunnen.

Related posts

Recrout Skills based ATS

5x inclusieve voornemens voor 2024

Zit de eerste nieuwjaarsborrel er alweer op? Of ben jij een voorstander van Dry January? En of je nou extra fanatiek bent in de sportschool in de eerste weken van januari of een beetje extra op je voeding let..

Read More »
Recrout Unbiased Hiring ATS

2023: De Doorbraak van Innovatieve Recruitment Technologie en Employer Branding – Een Jaaroverzicht door Recrout

Terwijl de wereld van werk snel evolueert, staan HR-professionals aan de frontlinie van baanbrekende veranderingen in technologie en employer branding. In 2023 hebben we een hoop opmerkelijke innovaties en strategieën gezien die de manier waarop bedrijven talent werven en behouden, volledig veranderen.

Begin dit jaar schreven we al een artikel over onze verwachting van de recruitmenttrends in 2023. Maar wat is hier van terecht gekomen? En zijn er misschien andere dingen die opvielen?

Read More »
Recrout Unbiased Hiring ATS

5x dilemma’s op de werkvloer tijdens de feestdagen

Het is zover. De decembermaand is van start gegaan en dat betekent dat de feestdagen voor de deur staan! December brengt een hoop gezelligheid en feestelijkheid met zich mee, maar zorgt ook voor de nodige dilemma’s. Zeker op de werkvloer. Hoe pak je dat als werkgever handig aan? Wij helpen je op weg en rekenen af met vijf dilemma’s tijdens de feestdagen.

Read More »