Discriminatie te lijf met een innovatieve recruitment technologie in 2023

Binnen werving- en selectieprocessen komt discriminatie helaas nog vaak voor. Vaak denken we bij discriminatie aan het uitsluiten van bepaalde personen op basis van afkomst, geloofsovertuiging of geslacht. Daar is zeker sprake van, maar discriminatie gaat veel verder dan dat.
Recrout Unbiased Hiring

Binnen werving- en selectieprocessen komt discriminatie helaas nog vaak voor. Vaak denken we bij discriminatie aan het uitsluiten van bepaalde personen op basis van afkomst, geloofsovertuiging of geslacht. Daar is zeker sprake van, maar discriminatie gaat veel verder dan dat.

 

Een vacaturetitel zoals deze: ‘’gezocht: een pas afgestudeerde young professional’’ suggereert een kandidaat die net is afgestudeerd en dus niet al een aantal jaren werkervaring mag hebben. Hier is al sprake van discriminatie op basis van leeftijd. Een objectieve vacature titel zou kunnen zijn: ‘’gedreven professional voor IT-bedrijf gezocht’’. 

 

Uit het bovenstaande voorbeeld blijkt dat het nog niet zo gemakkelijk is om op een eerlijke en objectieve manier jouw recruitmentproces in te richten. Daarom duiken we in een aantal recruitment trends en automatiseringsprocessen die ervoor kunnen zorgen dat jouw recruitmentproces zo objectief mogelijk verloopt. 

 

Recruitments trends

Om discriminatie in een selectieproces te voorkomen en diversiteit binnen de arbeidsmarkt te laten groeien kijken we naar een aantal recruitment trends die ondersteunend kunnen zijn om discriminatie te lijf te gaan binnen recruitment.

 

Social Media

We zijn al even bekend met social media. Dit is ook niet zo gek, want volgens Marketingfacts (2022) bevinden momenteel 13.7 miljoen Nederlanders zich scrollend op een social netwerk. Een grote kans om de juiste kandidaten te bereiken en social media mee te nemen in jouw wervingsstrategie. 

Naast Twitter, LinkedIn, Facebook en Instagram is het ook mogelijk om te kijken naar nieuwe socials op de markt zoals BeReal. BeReal is een simpele en duidelijke applicatie met maar één boodschap: wees echt, wees jezelf. 

 

Een mooie boodschap die je vervolgens organisatiebreed kunt uitdragen om kandidaten zichzelf te laten zijn en een transparante candidate experience te geven. Belangrijk hierbij is om binnen jouw recruitmentstrategie een candidate persona te omschrijven die zich richt op competenties en niet uitsluit op basis van leeftijd of afkomst.

 

Data-driven recruitment

Data is key, en dat is niet voor niets. Data geeft informatie over de candidate journey, vacatures die interessant bevonden zijn door kandidaten en duurzame plaatsingen. Om jouw recruitmentproces te kunnen blijven optimaliseren is het een slimme zet om data te verzamelen en te analyseren. Welke mensen zijn de afgelopen tijd aangenomen en welke competenties brengen zij mee? 

 

Door data te analyseren kan je interessante learnings opdoen en deze inzetten om de diversiteit in kandidaten uit te breiden en discriminatie tegen te gaan.

 

Solliciteren? Stuur een appje

Op een arbeidsmarkt waar momenteel erg veel keuze is voor de werkzoekenden is het belangrijk om het sollicitatieproces zo gemakkelijk mogelijk te maken. Wanneer een sollicitatieprocedure erg veel vergt van een kandidaat, krijg je misschien wel de kandidaat die de baan echt wil en alle moeite ervoor doet. Maar mis je misschien de kandidaat die echt geschikt is voor de baan op lange termijn en duurzaam inzetbaar is. 

 

Mobile recruitment wordt steeds populairder en stelt kandidaten in staat om via Whatsapp te solliciteren, een aantal vragen te beantwoorden en vervolgens hun sollicitatie indienen. Op deze manier is er meer kans op meer reacties op een vacature en wordt de keuze in kandidaten op basis van competenties steeds groter.

 

Inclusie binnen jouw recruitmentproces

Om discriminatie binnen jouw recruitmentproces te voorkomen, kun je gebruik maken van de objectieve matching technologie van Recrout. Bij objectieve matching worden kandidaatprofielen gevormd door een psychometrisch assessment systeem, waardoor elke kandidaat een eigen profiel ontwikkeld op basis van 48 competenties. 

Daarnaast wordt het gehele HR-proces van begin tot eind geautomatiseerd, waarbij het voor organisaties mogelijk wordt om sollicitanten objectief te matchen met het functieprofiel wat ze voor ogen hebben. Tijdbesparend, objectief en een kleinere kans op een mismatch.

 

De matching theorie maakt geen gebruik van CV’s, maar maakt het mogelijk om alle profielen van kandidaten in één systeem te verzamelen. Zo kan je selecteren op skills, persoonlijkheid en ervaring. Het systeem werkt transparant en biedt kandidaten de kans om inzicht te krijgen in hun eigen competenties, wat de candidate experience ten goede komt en discriminatie uitsluit. 

 

Wil jij jouw kandidaten de beste candidate experience geven, diversiteit op de werkvloer verhogen en discriminatie te lijf gaan?
Plan dan eens vrijblijvend een demo in en ervaar de nieuwste recruitment technologie van Recrout.

Related posts