2023: De Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie: dit betekent het voor jouw organisatie

Iedereen moet kunnen meedoen op de huidige arbeidsmarkt en gelijke kansen krijgen. Dit is bepaald in de Nederlandse rechtstaat, waar niet wordt toegestaan dat mensen op grond van leeftijd, geslacht of afkomst worden uitgesloten

Iedereen moet kunnen meedoen op de huidige arbeidsmarkt en gelijke kansen krijgen. Dit is bepaald in de Nederlandse rechtstaat, waar niet wordt toegestaan dat mensen op grond van leeftijd, geslacht of afkomst worden uitgesloten. Ook wel discriminatie genoemd. Maar in de praktijk blijkt dat niet iedereen deze kansen krijgt. waardoor talent onbenut blijft en er steeds meer druk komt te staan op jou als werkgever. Want hoe zorg je ervoor dat er voor iedereen gelijke kansen zijn binnen jouw werving en selectie? 

(On)bewuste vooroordelen

In het blog Discriminatie te lijf met innovatieve recruitment technologie spraken we al van bewuste en onbewuste discriminatie op de arbeidsmarkt. Veel organisaties zijn zich niet bewust van hun vooroordelen die een grote rol spelen binnen het werving- en selectieproces. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat deze discriminatie vooral onbewust plaatsvindt. Des te meer reden om scherper te zijn op jouw recruitmentproces. De Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie wil de eerlijke kansen op de arbeidsmarkt bevorderen en discriminatie zoveel mogelijk tegenhouden. Of dit nou bewust of onbewust plaatsvindt.

Direct of indirecte discriminatie

Gelijke kansen voor iedereen betekent dat er geen sprake is van direct of indirect onderscheid op basis van geslacht, ras, nationaliteit, politieke voorkeur, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, handicap, ziekte, leeftijd, godsdienst of overtuigingen.

Direct onderscheid is gemakkelijk te herkennen, omdat er dan wordt afgewezen op basis van een kenmerk zoals hierboven genoemd. Indirect onderscheid is soms lastiger te herkennen en is ook vaak waar onbewust discriminatie voorkomt. 

Bij indirecte discriminatie wordt vaak gedacht dat het gaat om neutrale eisen, zoals het spreken van Nederlands of flexibele inzetbaarheid. Maar deze eisen zijn niet altijd noodzakelijk voor een bepaalde functie. Denk bijvoorbeeld aan het bevoorraden van een magazijn, waarbij het spreken van de Nederlandse taal niet perse noodzaak is. 

Voor wie geldt de wet?

De Wet gelijke kansen bij werving en selectie geldt voor iedereen die een openstaande vacature heeft. Dit kan zowel een interne als externe vacature zijn, waarbij de Arbowet op van toepassing is. 

Om te zorgen dat je als werkgever voldoet aan de wet kan je werken volgens drie principes: systematisch, controleerbaar en inzichtelijk.

  • Systematisch: beoordeel elke kandidaat aan de hand van dezelfde criteria en structuur. Dit geldt voor de motivatiebrief, het Cv en het sollicitatiegesprek.
  • Controleerbaar: zorg voor het vastleggen van het proces en de werkwijze. Zodat verantwoording achteraf gemakkelijk is. Neem bijvoorbeeld de volgende zaken op in de vacaturetekst: functie eisen, taken, verantwoordelijkheden, plaats en omvang. Door deze volgorde bij elke vacature aan te houden werk je objectief en voorkom je discriminatie in de vacaturetekst.
  • Inzichtelijk: zorg van te voren voor een inzichtelijke sollicitatieprocedure. De sollicitant mag deze procedure voorafgaand aan een sollicitatie opvragen.

Objectieve recruitment voor jouw organisatie

Om te zorgen dat je als organisatie voldoet aan de eisen van de wet en discriminatie, zowel bewust als onbewust uitsluit binnen jouw recruitmentproces zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Om dit proces gemakkelijker te maken en toe te zien op de juiste uitvoering van de wet heeft Recrout een 100% objectieve recruitment tool die jou kan helpen om het proces efficiënt te doorlopen.

Onze geïntegreerde assessment module zorgt ervoor dat al jouw sollicitanten in één systeem beschikbaar zijn en gemakkelijk te evalueren zijn op maar liefst 48 werkgerelateerde competenties. Deze competenties zijn te matchen met jouw vacatures en geven de mogelijkheid om de juiste kandidaat te selecteren voor elke vacature.

Door de geautomatiseerde assessment module van Recrout te integreren binnen jouw organisatie voldoe je gemakkelijk aan de drie principes systematisch, controleerbaar en inzichtelijk van de Wet gelijke kansen bij werving en selectie.

Fase één

De Wet toepassing gelijke kansen bij werving en selectie zal in verschillende fasen zijn intrede doen in Nederland. De eerste fase zal eind dit jaar in werking treden, waarop volgens een plan voor fase twee wordt uitgezet. 

Wil je als organisatie goed voorbereid zijn op de Wet toepassing gelijke kansen bij werving en selectie? Plan dan eens een demo in om onze 100% objectieve matching module te ontdekken.



Related posts