Het mag geen geheim zijn dat we bij Recrout en in het bedrijfsleven hiernaast geen fan zijn van diversiteitsquota. Integendeel zelfs, het lijkt een perfect middel, maar je gaat hiermee gigantisch aan het doel voorbij. Dit neemt niet weg dat de intentie en het beoogde doel vaak erg nobel en goed zijn. Maar schieten we er echt iets mee op?

 

Diversiteitsquota zijn bedoeld om een inclusievere en representatievere werkomgeving te creëren en om gelijke kansen te bieden aan iedereen, ongeacht geslacht, geloof, etc. Een divers personeelsbestand is bewezen voordelig voor de bedrijfsresultaten en de cultuur binnen een bedrijf. Maar er zijn ook grenzen en potentiële valkuilen die hierbij komen kijken, en die worden soms over het hoofd gezien ondanks alle goede bedoelingen. Het is namelijk heel makkelijk om je te verliezen in het inclusiviteitsverhaal en de druk vanuit de samenleving waardoor je hier geen rekening mee houdt.

 

Daarom is het belangrijk om een balans te vinden tussen het streven naar diversiteit en het focussen op de kernkwaliteiten en vaardigheden die nodig zijn voor de functie. Diversiteit moet geen doel op zich zijn, maar een middel om een rechtvaardige en effectieve werkomgeving te creëren. Wees daarbij realistisch en laat je niet te veel meeslepen door de hype rondom inclusiviteit. Het is bijvoorbeeld niet realistisch om ineens te verwachten dat een groot aantal heteromannen van 25 jaar wordt aangenomen in een schoonheidssalon alleen maar om aan inclusiviteitsnormen te voldoen.

 

Een aantal voorbeelden van potentiële valkuilen met diversiteitsquota.

 

  • Tokenisme: Hé tokenimse? Ja tokenisme! “iets doen (zoals het aannemen van een medewerker uit een minderheidsgroep) alleen om kritiek te voorkomen en de indruk te wekken dat mensen fair worden behandeld” klik hier voor de herkomst van het begrip. Een technologiebedrijf besluit een bepaald aantal vrouwen en minderheden aan te nemen om aan diversiteitsquota te voldoen. Deze werknemers worden aangenomen zonder voldoende aandacht te besteden aan hun competenties of rol in het team. Als gevolg hiervan voelen deze werknemers zich als symbolische figuren, wat hun werkplezier en motivatie vermindert en dus niet bijdraagt aan een succesvol en divers personeelsbestand.

 

  • Onderschatting van onderliggende problemen: Een bedrijf dat zich uitsluitend richt op het behalen van diversiteitsquota gaat hier aan zijn doel voorbij. Diversiteit is hier weer het middel en niet het doel. Onderliggende en culturele problemen in de organisatie worden hier genegeerd. Je neemt iemand aannemen uit een minderheidsgroep maar er verandert niets aan de bedrijfscultuur. Dit gaat leiden tot een hoog verloop van diverse werknemers als de werkomgeving niet echt inclusief is.

 

  • Overmatige focus op cijfers: “in 2025 willen we dat minimaal 50% van de werknemers vrouwen zijn” – Wanneer dit realistisch is voor het werkgebied waar je je in bevind is dat een prachtig streven. Maar een te grote nadruk op het behalen van specifieke diversiteitspercentages kan ertoe leiden dat bedrijven zich meer richten op kwantiteit dan op kwaliteit en inclusie. En dit kan er weer toe leiden dat de daadwerkelijke voordelen van diversiteit, zoals innovatie en creatief denken, niet volledig worden benut.

 

Deze valkuilen kunnen de reputatie van een werkgever ernstig schaden en hun positie in de markt verzwakken. Symbolische inclusie creëert een gevoel van uitsluiting en demotivatie bij werknemers. Het negeren van een niet-inclusieve cultuur resulteert in een hoog verloop en een negatieve werkomgeving. Samen verpesten deze problemen het employer brand, maken het moeilijker om talent aan te trekken en te behouden, en schaden de concurrentiepositie van het bedrijf. Kortom: Je gaat aan het doel voorbij en bent alleen maar inclusief voor de bühne.

 

Wanneer je als werkgever echt een inclusief personeelsbestand wilt opbouwen doe je dat door een non-biased en eerlijk recruitmentproces waar iedereen een gelijke kans krijgt en je alleen oordeelt op basis van competenties. Doe je dat? Dan word je vanzelf inclusief. De vertegenwoordigers van Recrout kunnen je hierbij helpen!

Related posts

Recrout Competentie gericht werven en selecteren

Steel de show als recruiter met een modern en intelligent ATS

Als recruiter ben je de schakel tussen potentieel talent en je organisatie. Je speelt een cruciale rol in het werving- & selectieproces. Oftewel in het succes van je organisatie op de lange termijn. Hoe mooi is het dan om dit succes te kunnen vergroten met de juiste tools? Zoals een goedwerkend Applicant Tracking System (ATS). In deze blog vertellen we je alles over de voordelen van een competentiegedreven ATS. En niet geheel onbelangrijk, hoe het jouw rol versterkt en jij zo de organisatie efficiënter maakt. 

Read More »