1 Persoonlijk bedanken
(Bijna) ieder bedrijf beloont zijn medewerkers met een leuk kerstpakket of sinterklaascadeau. Maar hoe leuk is het als je deze cadeaus persoonlijk kunt maken? Denk hierbij aan een handgeschreven boodschap waarin je specifieke prestaties benoemt die je waardeert. Voeg hieraan een (klein) cadeau toe dat past bij iemands interesse of hobby. Door aandacht en tijd te besteden aan persoonlijke voorkeuren, laat je zien dat je iemand echt kent en waardeert. Je laat zien dat jouw medewerkers jouw tijd waard zijn.
2 Bedankt voor jou, bedankt voor mij
Vind je het vorige idee leuk, maar wil je daar nog een schepje bovenop doen? Roep de hulp in van je medewerkers. Vraag teamgenoten om hun dank uit te spreken naar collega’s via een persoonlijke boodschap. Laat ze successen, leuke eigenschappen of prestaties van de ander centraal stellen. Zo laten jullie samen zien dat je elkaar waardeert en bouwen jullie aan een sterker team. Wil je het helemaal inclusief maken? Laat je medewerkers dan zelf kiezen of ze hun naam willen verbinden aan het bedankje, of dit liever anoniem doen.
3 Inclusief feestje
Organiseer een inclusieve, multiculturele borrel. In plaats van een traditionele kerst- of eindejaarsborrel. Tijdens dit samenzijn, staan jullie verschillende culturen en achtergronden centraal. Vier jullie diversiteit! Laat iedere medewerker iets delen over persoonlijke tradities, culturele feestdagen, groepsuitingen of wat hij of zij ook wil delen. Daag iedereen uit om bij te dragen aan een succesvol feest. Dit kun je doen door iedereen te vragen gerechten en hapjes mee te nemen die typerend zijn voor hun cultuur of groepering. Dit versterkt niet alleen de teamband, maar toont ook respect voor diversiteit.
4 Sociaal inclusief
Laat je waardering niet alleen persoonlijk blijken, maar draag het ook uit naar buiten. Denk bijvoorbeeld aan een leuke persoonlijke wens of groet op LinkedIn. Benadruk hierbij de verschillende competenties, talenten en perspectieven binnen je team. De kracht deze bundeling is natuurlijk diversiteit. Alleen kom je ver, samen kom je verder!
5 Dankbaarheid is vrijheid
Een cadeau krijgen is leuk, maar de kans om herinneringen te maken, is nog leuker. Geef je medewerkers de kans om een ‘bedankdag’ op te nemen het komende jaar. Denk hierbij aan het opnemen van een vrije dag op een moment dat voor je medewerker(s) waardevol is. Of dat nou cultuurgerelateerd is, een verjaardag, een dagje weg of wat dan ook, dat maakt niet uit. En dat is meteen het mooie van deze bedankdag. Je erkent de verschillende behoeften en verplichtingen van een ieder. Dit draagt bij aan de inclusieve cultuur die jouw organisatie kenmerkt.
BONUS!
6 Samen voor het goede doel
Oké, nog eentje dan! Dit laatste bedankje levert misschien niet direct iets op voor het individu, maar wel voor het team en de samenleving. Organiseer een gezamenlijke actie waarbij je team samenwerkt aan of voor een goed doel. Dit kan uiteenlopen van vrijwilligerswerk tot een inzamelingsactie voor een lokaal initiatief. Samenwerken aan een gemeenschappelijk doel is goed voor je teamgeest, maar draagt ook bij aan het welzijn van een ander. Probeer een goed doel te kiezen dat aansluit bij de gezamenlijke waarden en interesses van je team. Zo levert deze bijdrage een zinvolle ervaring op voor iedereen.
Hopelijk hebben we je op weg geholpen met een paar originele ideeën. Door ‘out of the box’ te denken, laat je zien dat je waarde hecht aan je medewerkers. Je hebt de tijd genomen om stil te staan bij hun waardevolle bijdrage(s) van het afgelopen jaar. Door aandacht te schenken op een inclusieve manier, dragen jullie samen bij aan een diverse en inclusieve werkomgeving.