5 tips voor het creëren van een objectief en niet-discriminerend recruitmentproces met behulp van Recrout.

Je hebt als werkgever het licht gezien en bent in transitie naar een objectief en non-biased recruitmentproces. Natuurlijk heb je Recrout hier bij aangehaakt als nummer 1 competentie gedreven ATS-systeem. Maar dan ben je er nog niet, je proces is namelijk groter dan alleen een ATS systeem. We helpen je in dit artikel een beetje op weg.
Recrout Unbiased Hiring ATS

5 Tips om jou op weg te helpen in de transitie naar een objectief en niet-discriminerend recruitment proces.

 

  1. Bepaal de gewenste competenties

    Duik wat dieper in de rol en haal de belangrijkste competenties van de functie naar boven. We hebben het niet alleen over het kunnen jongleren met Excel-sheets of het schrijven van code, maar ook over de kunst van samenwerken, de mate van flexibiliteit en het uit de brand helpen van collega’s. Met Recrout stel je vervolgens een persoonlijkheidsprofiel op, en ons algoritme NORA verzorgt een objectief en onbevooroordeeld overzicht van kandidaten die het beste passen bij deze profielen. Dit verandert de selectie van een gokspel in een transparant proces, gebaseerd op duidelijke data, waardoor je keuzes altijd goed onderbouwd zijn.

  2. Data gedreven besluitvorming in het recruitmentproces

    Laat je leiden door NORA en parkeer dan onderbuikgevoel even. Onderbuikgevoelens zijn namelijk geen betrouwbare adviseurs in het recruitmentproces.  Hier schreven we eerder al eens over, dat vind je hier.  Laat NORA (het algoritme van Recrout) de objectieve besluitvorming bevorderen door op competenties gebaseerde scores te gebruiken. Deze scores worden afgeleid van gestructureerde data over kandidaten, zoals testresultaten, hard skills en soft skills. Hierdoor verklein je de kans op vooroordelen en vergroot je de kans op een goede match. Benieuwd wat deze slimme tante nog meer kan? Lees hier meer over het competentiegericht matchen.

  1. Gestructureerde interviews

    De volgende stap in het recruitmentproces is het interviewen van kandidaten die door NORA zijn geselecteerd.  En ook tijdens dit gesprek moeten we objectief blijven en willen onbevooroordeeld een kandidaat interviewen. Dit doen we door een aantal standaard interview vragen op te stellen die overeenkomen met de vooraf bepaalde competenties. Op deze manier krijgt iedereen een aantal dezelfde vragen en dus een gelijke kans tijdens het gesprek. Recrout kan hier advies geven én biedt geïntegreerde assessment modules aan die jouw sollicitanten kunnen evalueren op 48 werk gerelateerde competenties.

  1. Blinde audities

    “Ja maar we zitten niet bij de voice”. – Helemaal mee eens. Maar dit is wel een mooi voorbeeld van objectief selecteren. De essentie? Kandidaten beoordelen zonder bevooroordeeld te worden door hun uiterlijk, achtergrond of zelfs hun naam. Het gaat om wat ze kunnen, niet wie ze zijn of waar ze vandaan komen. Recrout’s technologie kan hierin een cruciale rol spelen door kandidaten te evalueren op basis van hun vaardigheden en ervaringen, zonder dat persoonlijke voorkeuren of onbewuste vooroordelen een kans krijgen. Dit werkt het best wanneer je een kandidaat selecteert die je uit gaat nodigen voor het 1e gesprek. Wanneer je eenmaal aangekomen bent bij het gesprek kun je natuurlijk het CV erbij pakken om vorige werkervaringen door te nemen. Maar iedereen die nu dit gesprek aangaat is objectief én niet-discriminerend geselecteerd.

  1. Feedback

    Niemand is perfect, behalve NORA. Maar NORA wordt gevoed door input van de recruiter of hiring manager. Het is dus belangrijk om Feedback te blijven geven en soms opnieuw stil te staan bij een persoonlijkheidsprofiel. Zo blijf je de gewenste competenties per profiel updaten en weet je zeker dat je die parel uit de arbeidsmarkt niet misloopt. Je kan je kandidaten na het maken van een assessments of na een gesprek altijd vragen hoe zij het ervaren hebben. Of stuur ze een enquête na afloop van een gesprek.

 

Dus daar heb je het, een aantal handige tips voor een objectief en niet-discriminerend recruitment proces. Met Recrout en deze vijf gouden tips in je arsenaal, ben je al halverwege een werkwijze waar zelfs Vrouwe Justitia haar blinddoek voor zou afdoen. En als je nu denkt: “Dit is top, maar hoe begin ik?” Geen nood! Begin je reis naar een transparanter, rechtvaardiger en slimmer wervingsproces door contact te leggen met een van onze consultants via www.recrout.com. Daar wacht NORA al op je, met open armen en zonder enig vooroordeel, klaar om jouw recruitment naar een hoger niveau te tillen.

 

 

 

 

Related posts

Recrout ATS

Waarom een ATS onmisbaar is in recruitment

Een Applicant Tracking System (ATS) is een tool die bedrijven helpt bij het stroomlijnen en automatiseren van hun wervings- en selectieproces. Het wordt ook wel een kandidaat volgsysteem genoemd en biedt diverse functionaliteiten die de efficiëntie van recruiters vergroten en de ervaring van kandidaten verbeteren.

Read More »
Recrout skills based ATS systeem

De win-win voor werkgever én kandidaat!

In de vorige blogs hebben we je laten zien hoe jij als recruiter de superheld wordt met behulp van recrout. En we hebben je meegenomen in de mogelijkheden om poen te besparen als werkgever, ook weer met behulp van Recrout.

Read More »