Game based assessments en het positieve OF negatieve effect op jouw recruitmentproces.

Vorige week hebben we je wat meer verteld over assessments en onze visie gegeven over de zin en de onzin hiervan. Omdat er een boel verschillende soorten assessments zijn én het een beetje saai zou zijn om ze allemaal een voor een met je door te nemen. Hebben we er een uitgekozen waar we iets dieper op in zullen gaan in dit artikel.
Recrout Unbiased Hiring

Vorige week hebben we je wat meer verteld over assessments en onze visie gegeven over de zin en de onzin hiervan. Omdat er een boel verschillende soorten assessments zijn én het een beetje saai zou zijn om ze allemaal een voor een met je door te nemen. Hebben we er een uitgekozen waar we iets dieper op in zullen gaan in dit artikel. Namelijk; Game based assessments.
We gaan niet voor je bepalen wat wel of geen zin heeft, maar voorzien je graag in de voor -en nadelen hiervan.

 

 

Wat zijn Game based assessments?

De naam zegt het eigenlijk al. Een game based assessment is een assessment waar gebruik wordt gemaakt van spelelementen zoals een score systeem of tijdslimiet. Deze worden net als de traditionele assessments gebruikt om een kandidaat te testen op zijn of haar vaardigheden (heel soms op competenties). Waar je bij een traditionele assessments in de meeste gevallen 1 score krijgt, kun je met een game based assessment vaardigheden meten zoals het probleemoplossend vermogen of reactiesnelheid van een kandidaat.
Zolang het daadwerkelijk van toepassing is op de werkzaamheden.

Maar let op! Dan hebben wij het hier wel over hele goede ingerichte situationele game based assessments met een valide en opvraagbare wetenschappelijke onderbouwing.
Een spelletje waarbij je rondjes draait op een boot of hamburgers moet flippen is leuk als je basisschool kinderen aan het werven bent maar niet om op te nemen in een serieus werving en selectie proces.

 

De voordelen van een game based assessments.

  • Het kan de betrokkenheid vergroten. Game based assessments zijn vaak leuker en interactiever dan traditionele beoordelingsmethoden, waardoor de betrokkenheid van kandidaten wordt bevorderd en de kans groter is dat ze hier een positief gevoel aan over houden. Het spelen van een spel is immers leuker en minder stressvol dan het invullen van een traditionele toets.
  • Je meet specifieke en praktische vaardigheden. “Game based” assessments kunnen worden ontworpen om specifieke vaardigheden te meten die relevant zijn voor de functie en het bedrijf. Door middel van gamificatie kunnen deze vaardigheden op een effectievere en realistischere manier worden getest dan met traditionele methoden zoals vragenlijsten of interviews. Je kan bijvoorbeeld deelnemers onderwerpen aan situaties die lijken op de taken en uitdagingen die ze op de werkplek gaan tegenkomen. Nogmaals dan gaat het om situationele game based assessments.

 

Wat zijn de nadelen?

Hoewel “game based” assessments heel leuk klinken en het toepassen hiervan tegenwoordig een beetje een technologische recruitment hype aan het worden is. Zijn er vanzelfsprekend ook nadelen en redenen waarom ze mogelijk niet zinvol zijn voor elk recruitmentproces.

  • Technische problemen. Niet iedereen is even handig met een computer of programma. Maar ook het verschaffen hiervan kan problemen opleveren. Game based assessments vereisen vaak specifieke technologieën om te kunnen worden uitgevoerd, en technische problemen kunnen de evaluatie beïnvloeden en een ongelijk speelveld creëren voor kandidaten.
  • Beperkte bruikbaarheid. Het zou ideaal zijn als we dit overal kunnen toepassen, maar dat is helaas niet zo. Game based assessments kunnen niet geschikt zijn voor alle functies of branches. Sommige functies vereisen misschien niet de vaardigheden die kunnen worden beoordeeld met “game based” assessments, of er zijn bepaalde branches waarin deze assessments niet relevant zijn.
  • Kandidaat beleving. Hoewel “game based” assessments soms leuk en interactief kunnen zijn, kunnen sommige kandidaten zich mogelijk minder comfortabel of serieus genomen voelen bij het spelen van games. En zich daardoor niet op hun gemak voelen tijdens het maken hiervan of zelfs maar helemaal niet meer solliciteren.

 

In de essentie moet de kandidaat beleving, mate van serieusheid en de gewenste uitkomst hier centraal staan. Als organisatie moet je je dan ook blijven afvragen wat je als organisatie wilt uitstralen naar een kandidaat en de buitenwereld. Wanneer je game based assessment meer lijkt op een spelletje wordfeud, tetris of een puzzel die je vanuit je luie stoel thuis kan spelen. Moet je je misschien afvragen of jouw kandidaat hierop zit te wachten en wat je hieruit wilt halen. Het afnemen van een assessment doe je immers ook alleen bij een functie waar een mate van intelligentie of hebben van competenties belangrijk is.

 

Al met al zijn we bij Recrout (nog) geen voorstander van game based assessments. De meeste games based assessments op dit moment hebben een hoog marketing hype gehalte en daar blijft het dan ook bij. Maar wanneer dit echt iets toevoegt aan het unbiased en competentie gedreven werven van je kandidaten, juichen we dit met alle liefde toe! Voor nu houden wij het graag bij onze eigen gevalideerde en beproefde assessments waar je gebruik van kan maken met een van onze licenties.

Related posts