Waarom een ‘people-first’ recruitmentstrategie jouw bedrijf succesvoller maakt

In de huidige arbeidsmarkt mag het geen verrassing meer zijn dat we onze medewerkers niet meer als nummers mogen zien en ze zeker niet als robots kunnen inzetten. Dit geldt ook zeker voor de werving; sterker nog, hier begint het. Een positieve ervaring in het recruitmentproces is belangrijker dan ooit tevoren.
Recrout skills based hiring

Een people-first recruitmentstrategie

 

Een ‘people-first’ recruitmentstrategie draait om, je raadt het natuurlijk al, het centraal stellen van de wensen, behoeften en het welzijn van zowel kandidaten als medewerkers. Het gaat niet alleen om het snel invullen van vacatures of het behalen van bedrijfsdoelen. In plaats daarvan richt deze aanpak zich op het opbouwen van sterke relaties, het bieden van positieve ervaringen aan iedereen die solliciteert, en het creëren van een inclusieve en ondersteunende werkcultuur. Zelfs als iemand niet wordt aangenomen, is het belangrijk dat die persoon toch een goede indruk van jou als werkgever overhoudt. Medewerkers zijn namelijk meer dan alleen middelen om je bedrijfsdoelen te halen; het zijn waardevolle mensen met unieke talenten en ambities. Door meer aandacht te besteden aan hun welzijn, zul je merken dat je niet alleen beter talent aantrekt, maar ook dat medewerkers langer blijven en zich meer betrokken voelen.

 

Bij een ‘people-first’ recruitmentstrategie kijk je verder dan alleen de harde cijfers en snelheid van het wervingsproces. Het gaat erom dat je elke kandidaat ziet als een individu met eigen behoeften en waarden. Dit betekent dat je als bedrijf niet alleen moet letten op vaardigheden en ervaring, maar ook op hoe goed iemand in je bedrijfscultuur past en hoe je hun werkervaring kunt verrijken. Klinkt als de normaalste zaak van de wereld, toch?

 

Belangrijkste pijlers van een people-first recruitmentstrategie

 

Candidate Experience

Een van de belangrijkste onderdelen van een ‘people-first’ recruitmentstrategie is het zorgen voor een positieve ervaring voor de kandidaat. Dit begint al bij het eerste contactmoment, bijvoorbeeld door binnen 48 uur even te bellen voor een korte kennismaking, en gaat door tot ver na de beslissing of je de kandidaat wel of niet aanneemt. Behandel elke sollicitant als een mens, en je bent al een heel eind op weg. Een respectvolle en transparante aanpak, waarbij kandidaten niet lang hoeven te wachten op feedback en steeds op de hoogte worden gehouden, draagt bij aan een goede indruk van jou als werkgever.

 

Ook kleine dingen maken een groot verschil: hoe je iemand ontvangt tijdens het eerste gesprek, de manier waarop je iemand aanspreekt, oogcontact maakt, geen flauwe grappen maakt, en vooral niet oordeelt op basis van alleen een CV. Dit zijn eenvoudige maar effectieve aanpassingen die je kunt doorvoeren om de ervaring van kandidaten te verbeteren. Het zijn simpele stappen om een ‘people-first’ recruitmentstrategie toe te passen: behandel iemand gewoon als mens.

 

Als werkgever die zijn kandidaten als individuen benadert en zijn recruitmentproces persoonlijk maakt, zul je merken dat je een sterkere band opbouwt met potentiële medewerkers. Dit zorgt er ook nog eens voor dat kandidaten sneller een aanbod accepteren tijdens de contractonderhandelingen en op de lange termijn loyaler zijn. Een prachtig voorbeeld van een win-win situatie als je het mij vraagt.

 

Een inclusieve en non-biased bedrijfscultuur

Een ‘people-first’ strategie helpt ook om een inclusieve bedrijfscultuur te creëren, waar diversiteit echt gewaardeerd wordt en iedereen zich welkom voelt. Dit betekent dat je als werkgever bewust moet nadenken over hoe je diversiteit kunt stimuleren en welke vooroordelen je uit het recruitmentproces kunt verwijderen. Het doel is niet alleen om inclusief over te komen, maar om echt een werkomgeving te bieden waar iedereen de kans krijgt om te groeien en te slagen. Waarom dat belangrijk is leggen we hier uit in een vorig blog: Waarom arbeidsmarktdiscriminatie ons allemaal aangaat.

 

Door mensen voorop te stellen, bouw je een cultuur van respect en inclusie, wat leidt tot gelukkiger medewerkers én tot innovatievere en succesvollere teams. Kandidaten en medewerkers willen zich gehoord, begrepen, en gewaardeerd voelen. Als een van deze elementen ontbreekt, zullen ze waarschijnlijk niet positief over jou als werkgever praten. Dus wees eerlijk, wees open, en vooral: wees niet bevooroordeeld.

 

Wil jij jouw recruitmentstrategie ook ‘people-first’ maken en ervoor zorgen dat elke sollicitant een ambassadeur van jouw bedrijf wordt? Neem dan contact op met een van de vertegenwoordigers van Recrout. Zij staan altijd voor je klaar om je te helpen met een demo en te laten zien hoe jij dat kunt bereiken! Je neemt contact op door te klikken op deze link.

Related posts

Recrout ATS

Waarom een ATS onmisbaar is in recruitment

Een Applicant Tracking System (ATS) is een tool die bedrijven helpt bij het stroomlijnen en automatiseren van hun wervings- en selectieproces. Het wordt ook wel een kandidaat volgsysteem genoemd en biedt diverse functionaliteiten die de efficiëntie van recruiters vergroten en de ervaring van kandidaten verbeteren.

Read More »
Recrout skills based ATS systeem

De win-win voor werkgever én kandidaat!

In de vorige blogs hebben we je laten zien hoe jij als recruiter de superheld wordt met behulp van recrout. En we hebben je meegenomen in de mogelijkheden om poen te besparen als werkgever, ook weer met behulp van Recrout.

Read More »
Recrout Competentie gericht werven en selecteren

Steel de show als recruiter met een modern en intelligent ATS

Als recruiter ben je de schakel tussen potentieel talent en je organisatie. Je speelt een cruciale rol in het werving- & selectieproces. Oftewel in het succes van je organisatie op de lange termijn. Hoe mooi is het dan om dit succes te kunnen vergroten met de juiste tools? Zoals een goedwerkend Applicant Tracking System (ATS). In deze blog vertellen we je alles over de voordelen van een competentiegedreven ATS. En niet geheel onbelangrijk, hoe het jouw rol versterkt en jij zo de organisatie efficiënter maakt. 

Read More »