Waarom Game-Based Assessments Niet Geschikt Zijn voor Professionele Werving!

 

Het mag geen geheim meer zijn dat wij bij Recrout geen voorstander zijn van de spelletjes die tegenwoordig worden ingezet binnen het selectie proces van organisaties. Hoewel we erg fan zijn van serieuze business games of de situationele games die bijvoorbeeld door de Politie en Brandweer worden ingezet om hun kandidaten te testen in het omgaan met allerlei “echte” werksituaties, worden we niet vrolijk van het idee om professionals op te zadelen met ballonnetjes opblazen. Tenzij je natuurlijk basisschool kinderen aan het werven bent, die vinden dat waarschijnlijk geweldig.

 

In de wereld van recruitment zijn er talloze methoden om de juiste kandidaat te vinden. Een van de nieuwste trends is het gebruik van game-based assessments. Hoewel deze aanpak misschien aantrekkelijk lijkt, vooral vanwege de speelse en interactieve aard, zijn er enkele belangrijke redenen waarom je deze methode beter kunt vermijden als je op zoek bent naar serieuze professionals.

 

1. Professionaliteit en Perceptie

Recruitment gerelateerde spelletjes van het hedendaagse niveau zijn leuk, maar ze horen thuis op de basisschool, niet in een professionele omgeving. Wanneer je een serieuze professional probeert aan te trekken, wil je dat je wervingsproces dezelfde mate van professionaliteit uitstraalt als de functie zelf. Game-based assessments kunnen de indruk wekken dat je bedrijf niet serieus is, wat potentiële topkandidaten kan afschrikken. Steeds meer organisaties komen om deze terug terug op het idee van spelletjes inzetten voor de selectie van professionals.

 

2. Validiteit en Betrouwbaarheid

Traditionele assessments zijn ontwikkeld en verfijnd over vele jaren en zijn gebaseerd op decennia lang wetenschappelijk onderzoek. Ze zijn ontworpen om specifieke vaardigheden en eigenschappen te meten die relevant zijn voor de functie. Game-based assessments missen vaak deze wetenschappelijke onderbouwing en kunnen daardoor minder betrouwbaar en valide zijn. Dit kan leiden tot verkeerde beslissingen in het wervingsproces. En als er al enige vorm van validiteit is dan is deze gebaseerd op de bevindingen van de ontwikkelaar zelf…

 

3. Complexiteit van Functies

Veel professionele functies vereisen een diepgaande kennis en een breed scala aan vaardigheden die niet eenvoudig te meten zijn met een spel. Traditionele assessments kunnen beter inspelen op de complexiteit van deze functies door middel van gedetailleerde vragen en scenario’s die de kandidaat uitdagen om hun kennis en vaardigheden te demonstreren.

 

4. Kandidaat Ervaring

Hoewel sommige kandidaten het leuk kunnen vinden om een spel te spelen, zullen anderen het als onprofessioneel of zelfs beledigend ervaren. Dit geldt vooral voor ervaren professionals die gewend zijn aan traditionele wervingsmethoden. Een negatieve ervaring tijdens het assessment kan ertoe leiden dat goede kandidaten afhaken.

 

5. Kosten en Tijd

Het ontwikkelen en implementeren van game-based assessments kan duur en tijdrovend zijn. Bovendien is er vaak een leercurve voor zowel de recruiters als de kandidaten. Traditionele assessments zijn daarentegen vaak eenvoudiger te implementeren en te gebruiken, wat tijd en geld bespaart.

 

Conclusie

Hoewel game-based assessments een innovatieve en leuke benadering van recruitment lijken, zijn ze niet altijd geschikt voor het werven van serieuze professionals. Het is belangrijk om een wervingsproces te hebben dat de professionaliteit en complexiteit van de functie weerspiegelt. Traditionele assessments bieden een betrouwbare en valide manier om de juiste kandidaat te vinden, zonder de risico’s en nadelen van game-based assessments.

 

Ja, traditionele assessments kunnen misschien “old-school” overkomen maar soms is old-school the best school. Zeker in een wereld waarin veel gebaseerd is op gebakken lucht en zelf ingenomen meningen zonder enige vorm van reële onderbouwing. Laten we het prachtige vak van recruitment vooral serieus blijven nemen zodat we ook in de toekomst nog bestaansrecht hebben!

 

* De foto is door AI gegenereerd, geen kind is gewond geraakt bij de totstandkoming van deze blog 🙂

Related posts

Competentie gericht werven Recrout

Steel de show als recruiter met een modern ATS

Als recruiter ben je de schakel tussen potentieel talent en je organisatie. Je speelt een cruciale rol in het werving- & selectieproces. Oftewel in het succes van je organisatie op de lange termijn. Hoe mooi is het dan om dit succes te kunnen vergroten met de juiste tools? Zoals een goedwerkend Applicant Tracking System (ATS). In deze blog vertellen we je alles over de voordelen van een competentiegedreven ATS. En niet geheel onbelangrijk, hoe het jouw rol versterkt en jij zo de organisatie efficiënter maakt.

Read More »