Inclusieve kerstpakketten
Kerstpakketten, ieder jaar weer hét onderwerp van gesprek. Toegegeven, het is moeilijk om het voor iedereen goed te doen. Laten we in ieder geval voorkomen dat we de inclusieve plank helemaal misslaan.
Kies je voor een pakket met alcohol en vlees, of juist niet? Een rijkelijk gevuld pakket wordt gewaardeerd, maar bij een inclusieve organisatie is dit iets om over na te denken. Je medewerkers kennen verschillende culturen en religieuze achtergronden en dat brengt extra keuzestress met zich mee. Ga je voor safe? Geef medewerkers dan een keuze uit diverse varianten: met of zonder alcohol, met of zonder vlees, glutenvrij, lactosevrij en ga zo maar even door. Een andere optie is een waardebon, waarmee iedereen zijn eigen pakket kan samenstellen. Zo voelt iedereen zich gewaardeerd en betrokken. Optie drie is kiezen voor één neutraal pakket, inclusief en voor iedereen geschikt. Aan jou de keuze, we gaan het natuurlijk niet helemaal makkelijk maken.
Fijne kerstdagen of fijne feestdagen?
De keuze tussen kerstdagen en feestdagen lijkt misschien een kleinigheid, maar kan een groot verschil maken. Zeker voor een multiculturele organisatie is dit belangrijk. Niet iedereen viert immers Kerstmis en daarom raden we aan om te kiezen voor een bredere en inclusievere term. Kies voor een term die alle feestelijkheden in december omvat. Bijvoorbeeld “Fijne Feestdagen” of “Prettige Eindejaarsviering”.
3 zoenen of handjes schudden?
Tijdens Covid dachten we van dit dilemma af te zijn. En dat leek niemand erg te vinden. Des te vreemder dat de drie typisch Nederlandse zoenen toch terug zijn gekeerd in onze samenleving. Met verjaardagen, maar vooral nieuwjaarswensen!
De dagen na 1 januari begroeten collega’s elkaar met nieuwjaarswensen. Een mooie traditie, maar vaak ook erg ongemakkelijk. Want wie wel en wie niet? Of liever helemaal niet? Sommige collega’s zijn misschien helemaal niet gewend aan of gediend van fysiek contact op de werkvloer. Maak daarom een bewuste en inclusieve keuze. Als werkgever kun je het voortouw nemen door een nieuwjaarswens te uiten met een handdruk of groet. Wil je het groots aanpakken? Schenk dan wat aandacht aan dit onderwerp in bijvoorbeeld jullie nieuwsbrief!
Decoreren kun je leren
We zijn er nog niet! Feestdagen vragen natuurlijk om een feestelijke aankleding. Heb je er weleens bij stilgestaan dat ook onze traditionele kerstboom religieus is? Wil je met jouw organisatie all the way gaan? Kies dan voor inclusieve en neutrale decoraties die niet direct verwant zijn aan religieuze feesten. Dat is misschien niet altijd eenvoudig, maar een mooie uitdaging.
De borrel!
Tot slot, de kerst- of nieuwjaarsborrel! Ook hierbij is het weer van belang om na te denken of je kiest voor een feest met een religieus of neutraal karakter. Een kerstborrel in de verlichte decembermaand is natuurlijk ontzettend gezellig. Een (neutrale) nieuwjaarsborrel is daarentegen net zo gezellig en ook nog eens makkelijker te plannen. De agenda’s zijn in januari zowel zakelijk als privé een stuk minder vol. Zo kan iedereen makkelijk en inclusief aansluiten!
Wil je het helemaal anders aanpakken? Lees dan meer over een inclusief feestje in onze vorige blog.
De feestdagen vragen dus ook het nodige bewustzijn, respect en denkwerk van jou en binnen je organisatie. Door rekening te houden met verschillende achtergronden, tradities en voorkeuren, viert iedereen op een prettige manier. Benut deze feestdagen om de banden op de werkvloer te versterken en geef een positieve start aan het komende jaar.
Namens alle medewerkers van Recrout: Fijne feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar gewenst!