5x inclusieve voornemens voor 2024

Zit de eerste nieuwjaarsborrel er alweer op? Of ben jij een voorstander van Dry January? En of je nou extra fanatiek bent in de sportschool in de eerste weken van januari of een beetje extra op je voeding let..
Recrout Skills based ATS

Laten we eerlijk zijn. Het is gewoon heel fijn om 2024 met mooie doelstellingen te starten. Voornemens om het goed te doen, een beetje beter dan voorheen. En dat willen we voor onze organisatie toch ook? Met deze 5 voornemens geef jij de aftrap voor een inclusief 2024.

 

1 Maak functieprofielen gericht op competenties

Vergeet ouderwetse profielen met harde eisen. Functieprofielen maken we in 2024 alleen nog gebaseerd op competenties. Competenties laten zien wat iemand kan en hoe hij of zij dat doet. Door je te focussen op competenties in plaats van harde eisen, is er ruimte voor verschillende mensen met uiteenlopende achtergronden. Zo creëer je een inclusieve werkomgeving. Competentiegerichte profielen geven kandidaten de kans te laten zien wat ze in hun mars hebben. Ook als ze niet voldoen aan de traditionele functie-eisen.

 

2 Gebruik objectieve selectiemethodes

Kies je voor competentiegerichte profielen? Dan is het misschien ook tijd om je selectiemethodes onder de loep te nemen. Werf jij nog met een ouderwets cv en motivatiebrief? Tijd voor innovatie! Is open hiring misschien iets voor jou? Open hiring betekent een sollicitatieprocedure zonder sollicitatieprocedure. Open hiring werkt via het principe ‘wie ‘t eerst komt, wie ‘t eerst maalt’. Een organisatie stelt hierbij geen eisen aan kandidaten. Niet de organisatie, maar de kandidaat bepaalt of hij of zij geschikt is. De Gemeente Zoetermeer startte onlangs als eerste gemeente een proef met open hiring voor kantoorfuncties. Een ludieke proef, waarmee ze niet alleen potentieel talent aantrekken, maar zichzelf ook op de kaart hebben gezet als werkgever. 

Vind je open hiring nog iets te spannend? Of vragen (sommige) functies binnen jouw organisatie nou eenmaal om specifieke diploma’s of competenties? Begin dan iets kleiner. Met de software van Recrout bepalen we de beste match(es) op basis van jouw input. 

 

3 Investeer in je (toekomstige) medewerkers

Investeren kun je leren. Je hebt een interessante kandidaat gesproken of een goed gesprek gehad met een medewerker over een openstaande vacature. Er is één maar: hij of zij mist het benodigde certificaat of het vereiste diploma. Denk buiten de kaders en investeer in je medewerkers. De arbeidsmarkt van nu vraagt om creativiteit. Houd talent vast en bind ze aan je organisatie of beter nog, zorg ervoor dat ze ambassadeur worden.

Door een opleiding of training aan te bieden, draag je een bepaalde boodschap uit. Je laat aan je (toekomstige) medewerker zien, dat je hem of haar de moeite waard vindt. Dat je bereid bent om te investeren in zijn of haar toekomst. De kans is groot dat de medewerker daardoor een investering wil doen in een langetermijnrelatie met jou als werkgever. Of beter nog, vertelt in zijn of haar vriendenkring of op social media waarom jij zo’n toffe werkgever bent. 

 

4 Maak fouten. Durf te evalueren en reflecteren

Waar gewerkt wordt, vallen spaanders. Zeker als je soms een risico neemt en durft te proberen. Een (inschattings)foutje maken, is dan helemaal niet erg. Hoe je daar vervolgens mee omgaat, is veel interessanter. Dit geldt ook voor je competentiegerichte selectieproces. Ga daarom het gesprek aan met medewerkers en leidinggevenden. Heeft de gekozen medewerker niet de juiste competenties of moeten jullie de vereiste competenties misschien bijstellen? Blijf samen in gesprek en stuur bij waar nodig. Zo stem je het selectieproces steeds beter af. 

 

5 Zoek kandidaten buiten de gebaande paden

Tegenwoordig heeft bijna iedere (middel)grote organisatie een werkenbij website en speuren recruiters  linkedinpagina’s en vacaturebanken af. Is de nood echt hoog en acuut? Dan schakelen we bureaus in om te zorgen voor (tijdelijke) versterking. Maar wat als dat allemaal niet werkt? Durf dan eens buiten de lijntjes te kleuren. Zoek die kandidaten op plekken waar je misschien niet meteen aan denkt. Ga bijvoorbeeld eens in gesprek met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Misschien loop je iemand tegen het lijf die met een klein zetje weer een topper wordt op de arbeidsmarkt. Ongeacht zijn of haar achtergrond. Of zet in op een referral-programma. Hiermee roep je collega’s op om collega’s aan te dragen. Vinden ze een geschikte potential? Dan staat daar een mooie beloning tegenover. Durf daarbij ook risico’s te nemen en te investeren. Vertrouw op het oordeel van je medewerkers.

 

Op zoek naar meer creativiteit? Daar houden we van! Bij Recrout denken we graag met je mee. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.

 

 

Related posts

Recrout Unbiased Hiring ATS

2023: De Doorbraak van Innovatieve Recruitment Technologie en Employer Branding – Een Jaaroverzicht door Recrout

Terwijl de wereld van werk snel evolueert, staan HR-professionals aan de frontlinie van baanbrekende veranderingen in technologie en employer branding. In 2023 hebben we een hoop opmerkelijke innovaties en strategieën gezien die de manier waarop bedrijven talent werven en behouden, volledig veranderen.

Begin dit jaar schreven we al een artikel over onze verwachting van de recruitmenttrends in 2023. Maar wat is hier van terecht gekomen? En zijn er misschien andere dingen die opvielen?

Read More »
Recrout Unbiased Hiring ATS

5x dilemma’s op de werkvloer tijdens de feestdagen

Het is zover. De decembermaand is van start gegaan en dat betekent dat de feestdagen voor de deur staan! December brengt een hoop gezelligheid en feestelijkheid met zich mee, maar zorgt ook voor de nodige dilemma’s. Zeker op de werkvloer. Hoe pak je dat als werkgever handig aan? Wij helpen je op weg en rekenen af met vijf dilemma’s tijdens de feestdagen.

Read More »
Recrout Unbiased Hiring ATS

5x medewerkers inclusief bedanken in december

Het einde van het jaar nadert. Dat betekent dat het ook tijd is om je waardering uit te spreken of op een andere manier te laten blijken aan je medewerkers. Waardering is ontzettend belangrijk. Een goede reden dus om jouw medewerkers wat extra aandacht te geven. Maar hoe doe je dat? Je wilt graag origineel zijn, misschien zelfs verrassend, maar ook inclusief! Toch? Of ga je liever voor het standaard kerstpakket? Wij spelen alvast voor sinterklaas, want we zetten vijf gratis tips voor je op een rijtje! 

Read More »