Waarom een ATS onmisbaar is in recruitment

Een Applicant Tracking System (ATS) is een tool die bedrijven helpt bij het stroomlijnen en automatiseren van hun wervings- en selectieproces. Het wordt ook wel een kandidaat volgsysteem genoemd en biedt diverse functionaliteiten die de efficiëntie van recruiters vergroten en de ervaring van kandidaten verbeteren.
Recrout ATS

Wat is een ATS

Een ATS (Applicant Tracking System) is vooral handig voor organisaties met meerdere lopende vacatures. Het systeem zorgt ervoor dat administratieve taken sneller worden uitgevoerd en vermindert de kans op fouten. Denk aan het bijhouden van communicatie met kandidaten, het screenen van cv’s en het automatiseren van berichten en vacatures.

 

De voordelen van een ATS

Het juiste ATS biedt voordelen voor zowel de recruiter als de kandidaat:

  • Meer tijd voor persoonlijk contact: Administratieve taken worden geautomatiseerd, zodat recruiters zich kunnen richten op kandidaten.
  • Betere ervaring voor kandidaten: Kandidaten worden automatisch op de hoogte gehouden van hun sollicitatiestatus, wat hun vertrouwen vergroot.
  • Efficiënte data-organisatie: Het systeem maakt talent pools en overzichten aan, zodat recruiters snel en gericht kunnen zoeken.
  • Inzicht in prestaties: ATS-software genereert rapportages over processen, sollicitanten en KPI’s, wat helpt bij het verbeteren van recruitmentstrategieën.

 

Waar moet je op letten bij het gebruik van een ATS?

Ondanks de vele voordelen kent een ATS ook valkuilen. Veelvoorkomende uitdagingen zijn:

  • Complexiteit: Door de uitgebreide mogelijkheden kan het lastig zijn het systeem af te stemmen op specifieke bedrijfsbehoeften.
  • Onjuiste cv-screening: Een ATS kan soms sterke kandidaten over het hoofd zien door verkeerde interpretaties.
  • Negatieve ervaring voor kandidaten: Automatische berichten die niet goed zijn afgestemd, kunnen irritatie veroorzaken bij sollicitanten.

 

Het kiezen van de juiste ATS-software

Bij het selecteren van een ATS zijn er een paar belangrijke factoren om rekening mee te houden:

  1. Wat zijn je doelen? Formuleer duidelijke recruitmentdoelen.
  2. Welke functies heb je nodig? Zorg dat het ATS past bij jouw specifieke behoeften.
  3. Is het gebruiksvriendelijk? Kies een systeem dat eenvoudig is aan te passen en te integreren.
  4. Wat is het budget? Houd rekening met implementatie- en onderhoudskosten.

 

Related posts

Recrout skills based ATS systeem

De win-win voor werkgever én kandidaat!

In de vorige blogs hebben we je laten zien hoe jij als recruiter de superheld wordt met behulp van recrout. En we hebben je meegenomen in de mogelijkheden om poen te besparen als werkgever, ook weer met behulp van Recrout.

Read More »
Recrout Competentie gericht werven en selecteren

Steel de show als recruiter met een modern en intelligent ATS

Als recruiter ben je de schakel tussen potentieel talent en je organisatie. Je speelt een cruciale rol in het werving- & selectieproces. Oftewel in het succes van je organisatie op de lange termijn. Hoe mooi is het dan om dit succes te kunnen vergroten met de juiste tools? Zoals een goedwerkend Applicant Tracking System (ATS). In deze blog vertellen we je alles over de voordelen van een competentiegedreven ATS. En niet geheel onbelangrijk, hoe het jouw rol versterkt en jij zo de organisatie efficiënter maakt. 

Read More »