Hoe matchen op basis van competenties de personeelstevredenheid verhoogt
Een van de grootste uitdagingen voor werkgevers is het behouden van gemotiveerde en tevreden medewerkers. Door te matchen op basis van competenties, krijgen medewerkers de kans om hun talenten te gebruiken en zich verder te ontwikkelen, wat kan leiden tot een grotere personeelstevredenheid.
Een betere aansluiting tussen vacature en kandidaat
Het wil nog wel eens voorkomen dat vacatures gevuld worden met kandidaten die niet volledig aansluiten bij de vereisten van de baan. En in veel gevallen is dat omdat er te weinig sollicitanten zijn om te vergelijken, omdat er haastig gezocht word én vanwege de hyperfocus op het wel – of niet hebben van bijvoorbeeld een diploma. Maar ook iemand met wél dat diploma kan een kluns zijn als het aankomt op competenties en het werk in de praktijk.
Iemand aannemen alleen omdat hij aan een van de harde eisen voldoet, kan leiden tot ontevredenheid bij zowel de werkgever als de werknemer. Door te matchen op basis van competenties, kan een werkgever zorgen voor een betere aansluiting tussen vacature en kandidaat, wat kan leiden tot een grotere tevredenheid en prestaties van de werknemer.
Duidelijke communicatie én goed onderbouwde conclusies
Wanneer je als werkzoekende je rot aan het solliciteren bent, wacht op telefoontjes, je mail voor de 12e keer vandaag controleert en gesprekken aan gaat. Is er niets vervelender dan afgewezen worden zonder daar een duidelijke reden voor te krijgen.
Het werven en matchen o.b.v. competenties moet hier een hoop onduidelijkheid weg halen voor zowel de werkgever als de kandidaat. Wanneer je er als werkgever voor kiest om een competentie zoals bijvoorbeeld leiderschap of probleemoplossend vermogen bepalend te maken – en dan besluit iemand af te wijzen – weet de kandidaat precies waarom hij het niet is geworden en kan hij of zij hier aan werken. Neem bijvoorbeeld een kijkje op hoe wij je bij Recrout kunnen helpen met competentie gericht selecteren: Competentiegericht-matchen
Naast het feit dat de kandidaat hier een les uit kan halen geef je als werkgever een duidelijk signaal af dat je iedere sollicitant serieus in overweging neemt en niet zomaar jan-en-alleman aanneemt of afwijst. Dit kan enorme voordelen hebben voor je reputatie als werkgever en het zelfvertrouwen van je huidige werknemers bevorderen.
Het is zo ingewikkeld niet, we vatten het nog even voor je samen
De “traditionele” manier – ook wel ouderwets genoemd – van het aannemen van personeel, waarbij alleen gekeken wordt naar de ervaring en opleiding van een kandidaat, kan leiden tot een ongelijkmatige verdeling van de taken en verantwoordelijkheden binnen een team. Door te matchen op basis van competenties, zoals probleemoplossend vermogen, communicatievaardigheden en leiderschap, kan een werkgever zorgen voor een efficiëntere en effectievere werkomgeving.
Je inlezen over dit onderwerp kun je natuurlijk eindeloos doen, maar je kan ook heel gemakkelijk en vrijblijvend een Demo aanvragen om het competentie gedreven ATS systeem van recrout te proberen! Dit doe je hier: https://recrout.com/demo/