Data-driven matchen in 5 stappen

It’s all about data. In de moderne recruitment is het niet langer voldoende om alleen te vertrouwen op traditionele wervingsmethoden, zoals het speuren naar cv's op vacaturesites. We willen data, analyses en de beste matches, toch? Dat is ook niet zo gek, want met behulp van data-driven matchen kan je sneller én nauwkeuriger de beste kandidaten voor jouw functies identificeren. Hoe kan je nou gebruik maken van deze data om jouw ijzersterke matches te realiseren? In dit blog geven wij 5 tips om jouw wervingsstrategie data-driven te maken!
Recrout Unbiased Hiring

Tell me about the data

Bij data-driven matching worden er gegevens gebruikt om sollicitanten te matchen met vacatures. Hierbij worden de vaardigheden, ervaring en kwalificaties van kandidaten gematcht met de vereisten van de functie. Data-driven matching is een geautomatiseerd proces waarbij algoritmen en machine learning worden gebruikt om de best passende kandidaten voor een vacature te vinden. Tijdens het proces worden datapunten zoals functietitels, kwalificaties, vaardigheden en werkervaring geanalyseerd, zodat de juiste match tussen kandidaat en vacature kan ontstaan.

 

Daarnaast is het matchen op basis van data ook eerlijk, omdat proces en de match op basis van gegevens en niet op persoonlijke voorkeuren is gebaseerd.

 

Waarom data-driven matching?

Voordat we in onze tips duiken, bespreken we eerst waarom data-driven matching werkt, voor zowel werkgevers als werkzoekenden. 

 

Om te beginnen is een eerlijk wervingsproces voor werkgevers belangrijk, omdat het juridische problemen als gevolg van discriminatie tegengaat. Competentie gedreven matching helpt om ervoor te zorgen dat de meest geschikte kandidaten worden geselecteerd voor de functie. Daarnaast kan het imago van een werkgever verbeteren als hij/zij open en transparant is over het wervingsproces en de bijbehorende data.

 

Gelukkige werknemers, maken een succesvol bedrijf. Wanneer een kandidaat goed op zijn of haar plek zit, neem de intrinsieke motivatie toe, waardoor het ziekteverzuim afneemt. Daarnaast kan deze intrinsieke motivatie een positieve uitkomst hebben op de werkzaamheden, wat uiteindelijk kan zorgen voor een verbetering van de bedrijfsresultaten. Meer weten over de voordelen van competentie gedreven matching voor werkgevers? Dat lees je in dit blog.

 

Voor werkzoekenden is data-driven matching een handige tool om ervoor te zorgen dat hun sollicitaties objectief worden beoordeeld en dat er gelijke kansen zijn binnen het selectieproces. Eerlijk en objectief.

 

Data-driven matching inzetten

Data-driven matching is een krachtig hulpmiddel, maar hoe zet je dit in binnen jouw huidige werkwijze? Wij geven je 5 concrete stappen.

Talentpool

De eerste stap om de kracht van data-driven matching te ontdekken is het opzetten van een talentpool. Bij Recrout maak je gemakkelijk gebruik van de talentpool en vul je de criteria in waar je op wilt matchen. Zodra je de criteria voor jouw talent pool hebt vastgesteld, kan je beginnen met het toevoegen van kandidaten. 

Analyse

De talentpool is opgezet en vult zich vervolgens met kandidaten. Nu is de volgende stap het analyseren van de beschikbare gegevens. Hierbij kijken we naar de datapunten zoals functietitels, kwalificaties, vaardigheden en werkervaring om patronen en trends binnen het vakgebied te ontdekken. 

 

Door gegevens te analyseren kan je ook eventuele vooroordelen in het wervingsproces opsporen, wat kan helpen om ervoor te zorgen dat het wervingsproces eerlijk en inclusief verloopt. Hoe meer zuiver de talentpool is, hoe objectiever het algoritme zijn werk zal doen.

Target on!

Wanneer de gegevens geanalyseerd zijn is het tijd om specifieke doelen te bepalen. Want zonder doel geen strategie!

 

Een doel kan bijvoorbeeld het type kandidaat dat je zoekt zijn, of de competenties waar een kandidaat aan moet voldoen.

Het stellen van doelen is belangrijk, omdat het helpt ervoor te zorgen dat het wervingsproces doelgericht en efficiënt verloopt. Het zorgt er ook voor dat je de meest geschikte kandidaten voor de functie selecteert en niet alleen de meest gekwalificeerde kandidaten.

 

Match!

Yes, het is tijd voor datagestuurde matching om de best passende kandidaten voor de functie te identificeren! Hierbij wordt een algoritme gebruikt om de datapunten van sollicitanten te vergelijken met de criteria die je voor de rol hebt vastgesteld.

 

Met onze geïntegreerde assessment module is het zelfs mogelijk om kandidaten op basis van hun assessment uitslag direct te matchen met een bijpassende vacature. Makkelijker wordt het niet!

 

Check & Feedback

We zijn er bijna, want de juiste kandidaat is geselecteerd, maar dit is nog niet het einde van het data-driven matching proces. Tijdens een selectieprocedure gebaseerd op data is het belangrijk om continu te blijven checken en waar nodig aan te passen.

 

Zo kan je tijdens het proces andere criteria toevoegen en de talentpool verkleinen. Op deze manier blijft het algoritme actief en pas je aan op basis van data en learnings.

 

Ervaar de kracht van data-driven matching en probeer Recrout nu twee weken gratis! Boek hier je demo.Related posts